Сергей Станишев и Елена Йончева с най-много номинации за евровота

Сергей Станишев. Кадър от НОВА

„БСП е демократична партия. Вече повече от 1 месец в страната върви процес на номинации на кандидати. Над 200 конференции са минали, но не са приключили всички.

Това заяви в предаването „Събуди се” по НОВА лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Това, което знам, е, че имам номинации в, може би, 85% от общините. Очевиден е един факт – аз и Елена имаме най-много номинации от всички останали от партийните структури”, съобщи Станишев.

В неделя предстои пленум на Националния съвет на  БСП, на който ще бъде определен водачът на листата за евровота. Сред най-коментираните имена са Сергей Станишев и Елена Йончева.

Станишев определи номинациите си като „голяма отговорност”.

„Нека съм ясен – на мен не ми е на всяка цена да съм водач на листата на БСП, но аз имам няколко каузи и няколко принципни разбирания“, заяви той. На първо място лидерът на ПЕС заяви, че БСП трябва да се яви с ясна политическа физиономия като партия на тези избори и то европейска.

„Второ смятам, че трябва да имаме хора в ЕП, които могат ясно да защитят българския интерес и смята, че аз умея да печеля приятели и да защитавам интереса на България и съм го доказал с действия и резултати.

Трето смятам, че трябва да покажем, че БСП може да бъде силно достоверна не само опозиция, а алтернатива на ГЕРБ във вътрешен план“, посочи Станишев.

„Залогът на евроизборите не е само кой ще има 5, кой ще има 6 депутати, а това дали ще има предсрочни парламентарни избори и как ще се отиде към местните избори”, заяви още Станишев.

По думите му процесът на номинации в БСП продължава прекалено дълго. Той смята, че реалната кампания сред хората трябва да започне възможно най-бързо.