Демократична България с пръст в уста, СДС с евродепутат в Брюксел

ГЕРБ имат нужда не от слаби политически субекти около себе си, а от силна партньорска партия-съмишленик, но и опонент, когато се налага

Евгени Петров

Днес за първи път в историята най-успешната партия у нас – ГЕРБ ще се яви в предизборна коалиция с най-старата дясна партия – СДС.

За протокола – преди години имаше само малки десни парти, които подкрепяха партията на Борисов без да търсят избираеми места, хора в листите или други партийни облаги.

Със сигурност маститите лидери Христо Иванов и Атанас Атанасов не харесват това. И с право, но сами са си виновни.

Защото докато 2 години в биографичното дясно се дрънкаха кухите фрази за бъдещо обединение в имено на н.в. непредставения избирател и нищо не се направи, то след  писмото на Жозеф Дол в рамките на около седмица ГЕРБ и СДС успяха да го постигнат.

А високомерните стожери на демокрацията и самопровъзгласилите се защитници на политическия морал и принципи най-вероятно ще останат с пръст в уста.

В момента политическото обединение „Демократична България“ /ДБ/, приспано от своята самодоволна самодостатъчност пропусна нещо много важно – лидерите да загърбят личното си его: а/ за да представят колкото се може повече симпатизанти от ония 300-400 000 души, в които непрекъснато се вричат и б/ да излъчат колкото се може повече евродепутати в дясно в критичен за Европа момент.

Нещо повече – ако се съди по току-що обявените данни на Сова Харис, които потвърждават предишни изследвания, устойчивите 2 процента за ДБ от всички, имащи право на глас, ги оставят без евродепутат.

Обратното – СДС, които имат електорат почти колкото ДСБ, сега ще добавят гласове към резултата на ГЕРБ, ще изпратят свой човек в Брюксел и определено ще вдъхнат нова увереност в членове и симпатизанти за развитието на партията. Така новата коалиция напълно възможно може да изпрати в Брюксел 7 евродепутати.

Тяхното решение запазва достойнството на най-старата дясна партия у нас, защото в преговорите с ДБ /и конкретно с ДСБ/ са били изправени пред дълъг списък с конкретни „тестови“ условия, които на практика ги обезличават и ги претопяват в една съмнителна и неопределена от идеологическа гледна точка маса.

Тук трябва само да припомним, че е доста унизително партия с такава история и минало, първият член на ЕНП, да стои на опашката за места след неопределената идеологически „Да България“ и „Зелените“. На всичко отгоре на практика без да знае дали техните гласове ще пратят евентуален евродепутат в редиците на ЕНП, или някъде другаде /Спомнете си позицията на Стефан Тафров по въпроса./

В този смисъл СДС не допуснаха компромис. Обратното – избраха хем принципна, хем печеливша позиция.

При ГЕРБ ситуацията също е печеливша. Сега те имат шанса не само да прибавят десни гласове в коалицията и като нищо да вкарат седми евродепутат. Ако коалицията със СДС излезе успешна, тя може да бъде повторена и на местните избори.

И още нещо – нима малките, подкрепящи ГЕРБ партии от бившата коалиция СДС /БСДП на Нихризов, земеделците на Петя Ставрева, движение „22 септември“, съюзът на репресираните и други/ не могат да помислят за възраждане на старата синя партия?

Именно от това имат нужда ГЕРБ – не от слаби политически субекти около себе си, а от силна партньорска партия-съмишленик, но и опонент, когато се налага. Нещо като дългогодишния съюз ХДС-ХСС в Германия.

Защото след 2001 година държавата се управлява все от коалиции и винаги в малкия коалиционен партньор възникват драматични проблеми от личностен характер, които нямат нищо общо с принципите на управление.

Спомнете си и драмите при Реформаторския блок и при сегашните Обединени патриоти. Ако трябва да се търси дългосрочно решение за устойчив отпор на все повече радикализиращата се БСП, добре е да се започне от сега.

ХХХ

На финала на днешните разговори Борисов прегърна Владимир Кисьов – първият преговарящ на България за присъединяването ни към Европа. И с това отдаде дължимото и на него като кандидат за евродепутат, и на партията, която направи толкова много за приемането ни в ЕС, а сега направи силен символен избор.

Дали това ще се превърне в едно второ начало за СДС, вместо мрачните заклинания, че всеки, който си партнира с ГЕРБ бива смачкан и обезличен? Единствено от тях зависи бъдещето на култовите три букви от първите години на прехода.

 

13 Comments

 1. Евгени, пръста си го лапни ти! Кисьов се е уплашил от резила и срама, които го очакват, ако бъде сложен в една листа с ГЕРБаджийските престъпници и се е отказал! Така че, в момента СДС-то на сарайския лакей Румен нямат кандидат! Ами, що не се кандидатираш ти? Лика прилика сте си с Румен.

 2. Глупости. Демократична България прекрати разговорите със СДС в момента, в който разбра за заигравката на клиантелата от СДС. С пръст в уста ще бъдат седесарите от листата, които ще бъдат отстреляни с преференция на неизбираеми места.

 3. Демократична България освен слаби политици, са и слаби стратези.

 4. Надявам се ЕНП да победи ПЕС. ДемБг се правят на десни, но либералните им идеи са сходни с ПЕС. СДС бяха първите, които призоваха БПЦ да вземе отношение по Истанбулската конвенция. Те са по-скоро консерватори, което на мен ми допада и трябва да дуржат ГЕРБ в консервативната писта. Успех ма съюза им!

 5. Р. Христов и СДС имат огромен шанс. Да бъдат десен коректив на ГЕРБ. Без агресия, без злоба, без лъжи, манипулации, измами, с уважение към постигнатото от ГЕРБ. Но и с принципна дясна позиция, когато ГЕРБ и Бойко залитнат популистки. Така могат да привлекат десна периферия, която по-принцип не гласува…

 6. Пише стар член на СДС.Бях председател на комисии в най-трудните, но най-радостни за мен години.Всяка вечер при гладуващите депутати… После Иван Костов и…Безпартийна съм и винаги гласувам за ГЕРБ.Дано сега от това да „излезе“ нещо добро.
  Г-н Петров, с нетърпение очаквам Вашите статии и анализи. Търся ги и се ограмотявам. Хубаво е, че го има Вашия сайт.
  Бъдете здрав и Слава Богу за всичко!

  • Ти добре ли си другарю?
   СДС пристана на отрочето на БКП, ръководено от ББ, сина на милиционер, с партийна книжка, учил се лично от другаря Тодор Живков?
   Най-хубавото в тази ситуация е, че ще лъснат всички маймунски трибуквия.

   Явно наистина за Светската агентура дава последен отпор.

   • Ще сънувате скоро и 2%… 🙁 Що за малоумници сте, бе? Десни ли? Вие не сте десни, десният човек има акъл в главата, а вие, вие сте лумпени. Ослепели от омраза, глупави лумпени… 🙁

 7. МНОГО РАЗУМНО СПОРАЗУМЕНИЕ И САМО МОЖЕ ДА ДОНЕСЕ УСПЕХ. ЕДНА ПРИЯТЕЛКА ОТ СДС ТОКУ ЩО МИ КАЗА ,Е СЕГА ВЕЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЯВНО ЗА ГЕРБ И КОЛ. СЪС С Д С,ДОСЕГА ГО ПРАВЕХ ФАЙНО. РАЗУМА НАДДЕЛЯ. БРАВО НА Е. ПЕТРОВ

 8. ДеСейБе реве
  Денят отлита, плачем в полумрака,
  над нас нощта разперва пак криле,
  останахме саминки пак в сокака,
  предаде ни, ти подло СеДеСе

  Желаехме да бъдем с теб роднини,
  да борим мафията и ДеСЕ,
  ний, педерасти, вие – бледосини,
  но всичко свърши, лошо СеДеСе

  Пристана ти на ГЕРБ и генерала,
  и ни предаде зарад ЕНеПе,
  седим си днес и ближем люта рана,
  която ни нанесе, СеДеСе!

  А можехме със теб да бъдем цяло,
  Решетников от ужас да реве,
  а Путин и Медведев пребледнели
  да викат – „Иде страшно ДеСейБе”

  Красиви сме, но туй за теб не стига,
  избра си ГЕРБ пред наште гъзове,
  и днес стоим и пишем нова книга
  за нашта хомовръзка, СеДеСе.

  Денят отлита, плачем в полумрака,
  над нас нощта разпери пак криле…
  С такава мъка днес не се живее…
  Азис ще ни попее, СеДеСе…

 9. Добра статия.
  Ако ГЕРБ помогне деликатно на СДС, и двете партии могат много да постигнат. Разбиването, което беше направено от Бакърджиев при изпълнението на поставената му задача – СДС от коалиция да стане партия, все още е поправимо. СДС по замисъл е партия и коалиция. Да се поучи от миналото си. Но трябва да има затворени врати – Софиянски, Бакърджиев… и т.н.

Коментарите са ограничени.