В парламента: Таксиметрови шофьори поискаха спиране на мобилно приложение за превоз

Менда Стоянова Снимка: Вевести.бг

Представители на таксиметровия бранш поискаха на среща в парламента спиране на нерегламентирано приложение за таксиметров превоз, предаде БТА.

Превозвачите излизат днес на протест в София. На срещата в парламента са присъствали председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ, зам.-председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Станислав Иванов от ГЕРБ и представители на МТИТС и „Автомобилна администрация“.

От бранша искат спиране на приложението в интернет на „Такси Максим“. По думите на Менда Стоянова превозите на тази компания се осъществяват както от таксита, така и от обикновени граждани, които работят нелегално. Проблемът не е само на таксиметровите превозвачи, но и на клиентите, които ползват нерегламентиран превоз, защото няма сигурност в качествата на водача, в изправността на автомобила, застраховките и т.н. – всичко, което се регламентира чрез лиценз, посочи тя.

За решаване на проблема не е необходима законодателна промяна, обясни Стоянова. Необходимо е повече време за събиране на достатъчно доказателства, така че КЗК да може да предприеме действия за спиране на тази нерегламентирана дейност. Стоянова посочи, че още през май 2018 г. министерството на транспорта и „Автомобилна администрация“ са предприели действия в тази посока и работят съвместно с НАП, с прокуратурата, но е въпрос на време да се съберат достатъчно доказателства, така че това решение да издържи в съда и да има реално своите последици. Доказателствата се събират трудно, собственикът на сайта е офшорна компания, чиито сървъри не се намират в България, каза Стоянова. Тя изрази надежда скоро КЗК да излезе с решение, което да „затвори входа към тази измама“.

От таксиметровия бранш заявиха, че на срещата е станало ясно, че институциите работят по проблема. Искаме среща и с главната прокуратура, за да се ускорят процесите, посочи Кирил Ризов от „Съюз Такси“. От бранша предупредиха гражданите да не използват това приложение, защото то не им дава сигурност.