Боряна Георгиева: ВОЛЯ иска спешно дигитален архив за българското кино

Боряна Георгиева Снимка: Пресцентър на ВОЛЯ

В най-кратки срокове да се създаде Национален дигитален архив на българското кино, чрез който повече хора ще имат достъп до филмовата съкровищница на България.

Това предложи депутатът Боряна Георгиева от ПГ „ВОЛЯ-Българските Родолюбци“ на заседание на парламентарната Комисия по култура и медии. „Ако забавим процеса на дигитализация, може да се стигне до безвъзвратни и тежки последствия за културното ни наследство. А за нас от ВОЛЯ, то е от изключително значение за запазването на духовните ценности на нацията“, коментира Боряна Георгиева. Тя припомни, че цифровите технологии променят начина на създаване, представяне и потребление на културата и допринасят за съхранението на културното наследство.

Десетки културни институции в Европа имат добри практики в дигитализацията от години като създават електронно изображение на всеки артикул от своите колекции, което публикуват в интернет страници на институциите, включително филми, новини и актуални събития.

„Доволна съм, че в Комисията по култура и медии идеята веднага предизвика конструктивен дебат и се взе решение да изискаме от Министерство на културата и от Министерство на финансите в кратки срокове да ни предоставят информация за секторите в изкуството, които се нуждаят от бърза дигитализация. Предложих на колегите да направим и широка обществена дискусия, за да можем да очертаем конкретните стъпки и да поставим ясни срокове за цифровизацията на българското филмово изкуство“, каза още Боряна Георгиева.