Към евровота – с езика на кучките срещу езика на Европа?

Ако искат да бъдат чути, еврокандидатите на ГЕРБ трябва ясно да преведат посланията си от „брюкселски“ на български

Евгени Петров

Въпреки, че от БСП още не са обявили цялата си листа за евровота, вече се очертаха принципните подходи на двете основни партии в предизборния маратон.

Поставянето на челно място на Елена Йончева в листата на БСП е достатъчно. И то говори за агресивна кампания, на ръба не на добрия, а на допустимия тон, а най-вероятно и отвъд него.

Самата Йончева призна в не едно интервю, че отива в Брюксел, за да продължи борбата, която води в България – срещу корупцията, мафията, шайката и т.н. но чрез европейските институции.

И въпреки, че листата на „Позитано“ все още не е обявена, беквокалите в тоя хор като Деница Златева, Иво Христов, Румен Гечев, безусловно ще подкрепят солистката.

Обратното е при ГЕРБ – в челото на листата и на практика на всички избираеми места са кандидати с биография и практика в Европарламента, което означава не само опит и приемственост, но и европейски манталитет и поведение.

Тоест – има всички основания да се твърди, че социалистите ще се стремят към остър  и непримирим вътрешнополитически дебат. Точно това всъщност е и досегашната стратегия на Корнелия Нинова – евроизборите да се превърнат по същество във вот на недоверие към кабинета Борисов, който при успех да бъде повод за искане на предсрочни парламентарни избори.

Нинова не го крие. Елена Йончева – също. Изобщо на този фон и с тези очаквания попадение в десятката е разпространеното определение на малкия Тео за майка му, Елена Йончева: „Мама работи кучка, която бие Бойко“.

От ГЕРБ имаха достатъчно време да премислят и подредят своята листа и да вземат решение за типа кампания, която ще водят. И това си пролича със съставянето и оповестяването на водачката и нейните подгласници.

Но най-вече пролича от указанията на Бойко Борисов в неделя в НДК

„Забранявам да се вкарвате в говоренето на омразата“, обърна се лидерът на партията към членовете.  И още: „Не искам да сте кучки“, каза Борисов по повод трудовата специалност на Йончева. „Искам да сте добронамерени и градящи“.

Указанията му бяха последвани незабавно от изказвания на хора от листата:

Мария Габриел, пред бТВ: „Ще продължим да бъдем такива каквито сме, без език на омразата…Би ми се искало да има европейски дебат за облика на България в ЕП“.

Андрей Ковачев пред НОВА:  „ГЕРБ няма да отговаря на агресивна политическа кампания, която търси скандала, жълти новини или фалшиви и да влезем в тази спирала. Не смятам, че това е правилно и печелившо и се надявам нашите опоненти да не използват европейските избори по този начин“.

Така се очертаха две коренно различни стратегии в постройката на предизборните кампании между основните опоненти. Агресия срещу сдържаност, конфронтация срещу диалогичност и най-вече проблемите на Европа срещу проблемите в България.

Прав е политологът Първан Симеонов, който определя във „Фокус“ стратегията на двете кампании: „Очевидно е, че ГЕРБ отново залага на идеята за позитивна кампания. Кампания от типа „Вижте какво направихме“. Очевидно е също така, че в тази ситуация БСП ще залага на по-скоро нападателна кампания, по-тясно ориентирана кампания и вероятно по-негативна. Това са класически роли за управляващ и опозиция“.

Следейки настроенията в социалните мрежи разбирам, че част от симпатизантите на ГЕРБ се отнасят скептично към позитивните кампании, особено в тази ярка конфронтационна среда, налагана най-вече от Корнелия Нинова и Елена Йончева. С подгласници извънпарламентарното дясно.

Те имат основание, доколкото Европа е обхваната от духа на консервативно-популистката вълна. Атаките срещу Брюксел са свързани и с прекалената бюрокрация, и с желанието на ревизия на настоящите управленски модели, с прекалената зависимост на отделните държави от евродирективите и – разбира се – миграционната политика.

В този смисъл духът на брюкселското говорене няма да бъде достатъчен, ще трябва и малко нашенски диалект.

Но дебатът трябва да е за Европа.

Защо ли? Първо, защото това са евроизбори. Второ, защото Европа е в криза. И трето, защото една по-добра Европа може да помогне на България много повече, отколкото една по-добра България на Европа.

Но да се върнем към заглавието. Езикът на БСП кучките във вътрешнополитически план може би ще бъде по-провокативен и конфликтен от често пъти бюрократичния език на Брюксел. Същевременно реши ли да изръмжи Брюксел със спиране на еврофондове и наказателни процедури, никакво лаене не ни спасява, сочи досегашната практика при управлението на БСП и компания.

Та в този смисъл, ако искат да бъдат чути, еврокандидатите на ГЕРБ трябва ясно да преведат езика на Брюксел на езика на София. И да изберат дали ще бъдат мъркащи котета, или прайд от големи котки.

7 Comments

  1. Чудя се кой и защо ще гласува за ГЕРБ при толкова много гафове – то не бяха суджуци, апартаменти, роднини, корупция, некачествени ремонти, заеми, заеми, заеми и окрадени средства от общ. поръчки. Кой иска това да продължава до безкрай. Хайде да си вземем съдбата в ръце и да се отлепим от дъното!

  2. С две думи, БСП ще наблегне на простащината,както винаги, а ГЕРБ на дипломатичност, възпитание и знания.

  3. В Брюксел, ако не си бил вече там поне един мандат, никой няма да те допусне до нищо сериозно. Новите ги приемат радушно и ги оставят да се учат, а и да им гледат акъла. Това важи за всички европейски институции, например важните ресори в комисията се дават само на комисари втори мандат. Административните и политически механизми на ЕС са сложни, а и в България имаме малко практика и почти никаква традиция в тях. А и манталитетът на западноевропееца е да се доверява на хора, които познава.

  4. Аз НЯМА да подкрепя евродепутат(ка) на ГЕРБ, та макар и многознаеща, ако НЕ може , „с ясен език, факти и думи прости“ да ОТБЛЪСНЕ НАПАДКИТЕ на БСП Лъжците! ДА се подготвят да играят като Григор на тенис-корта и да ОТВОЮВАТ ПОБЕДИ! НЕ – на обяснителните и мъгляви словоизлияния! „На война-като на война“!Без грубости, НО ТВЪРДО! „КАВАЛЕРСТВОТО в ГРАДИНАТА“!

    • Депутатите на Герб винаги са любезни, цивилизовани, компетентни, но твърди….Само не знам как ще отвърнат на жълтата медия БТВ, на примитивизма на БСП….Дано да се справят, аз ще гласувам за евродепутатите на Герб, за знаещите, за опитните, за възпитаните!

    • Богданова, изглежда никога дори не си чувала, че хората са различни. Аз например, веднага мога да те запсувам като каруцар, но ще гласувам за Мария, защото следя какво прави за България. Тя не би те напсувала, просто би осигурила още възможности за моите деца по Еразъм, например. Ще ми се, освен да те напсувам, да можеше и твоите деца да нямат възможност да се възползват от всичко, което евродепутатите на ГЕРБ правят за българите. Голям праз като не гласуваш (още не съм почнала да псувам)! Един глас по-малко. Само преди дни стана ясно какво се случва за два гласа по-малко. Няма нищо лошо в това да спечели френският бизнес, не българският, нали? Или пък руската „кучка“. Току виж набила там и Вебер. Защо пък някой от ГЕРБ да направи милиардите за България 18, вместо 14. Нали? Всеки е свободен да направи информирания си избор. И всеки мисли със собствения си багаж. Или бъбрек!

Коментарите са ограничени.