Оставки заливат ГЕРБ, но връщане назад няма

Бойко Борисов Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Чистенето трябва да продължи дори с цената партията на Борисов да загуби тези избори

Евгени Петров

„Апартаментгейт“ набира скорост като циклон от 5 категория, въпреки, че тръгна като тропическа буря, примерно.

А ГЕРБ е в окото на циклона такъв, какъвто никога не е преживявал. Дори при аферата „Костинброд“, там всичко се разигра за 2-3 дни, след което се разбра цялата мърсотия, но след дъжд качулка.

Целият журналистически фолклор може да бъде приложен тук – от „Ти кажи, че сестра му е лека жена, той да доказва, че няма сестра“ до „Политик и банка се убиват с вестник“.

Е, понякога е достатъчно да не е сестра, а братовчедка…Нейсе.

Тук ГЕРБ не ги спасява сравнението с предишни управляващи – първо, защото логиката „Всички правят така“ не важи – нали искат да са по-добри от тях и второ, защото политиците не са „всички“.

Но пък всички политици „горят“ по един и същи начин. Което не е съвсем правилно, защото случаят на Цветан Цветанов е много по-различен от този на Цецка Цачева и съвсем различен от някоя си зам.-министърка на спорта, която е толкова властово „влиятелна“, че някои репортерки дори името й не можаха да запомнят.

Общото е, че са по върховете а властта и ,че са политици. Че са избраните, че са част от представителната демокрация.

Дотук с общоизвестните клишета.

Трите оставки само за един ден /вторник, 9 април/ показват, че имотната сага не е на път да затихне. Но в бъдеще наред с истините се очертава изкусителното поле за нечистоплътни медийни изяви, при които всеки публикуван текст за съмнения при придобиване на имот да е повод за оставки и публичен линч.

Обхватът от конкретни политици се разпростря до братовчеди, кумове и всякаква рода и може да стигне неизвестно докъде.

„С поредната фалшива новина чашата на търпението ми преля – не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени“, коментира оставката си Делян Добрев.

И вероятно няма никаква опция за защита, защото неговият случай беше „подгрят“ от Елена Йончева, а пък според „Биволъ“ те са подхванали темата заедно с Медияпул в началото на 2017 г. Та в случая – аз на тебе, ти на мене…

В хода на скандала изникна въпросът дали и доколко нещо, което е законно, може да бъде неморално… Ами може и затова политиците, за разлика от обикновените граждани са виновни до доказване на противното.

Но след публичното омаскаряване и подаване на оставка път назад, дори целият да си в бяло, няма.

При този небивал скандал

за ГЕРБ и за обществото възникват няколко проблема.

Първо за ГЕРБ.

Електоратът на тази партия още с поредицата оставки – на Главчев, на тримата министри, преди това и на проф. Николай Петров – започна да се пита: „Не ги ли харчи прекалено лесно Борисов“?

И с всяка следваща оставка, с всяко следващо „угаждане“ на някой малоброен протест, или примерно искане на опозицията /припомнете си какво стана около избора на нова ЦИК и преференциите/ тези въпроси и призивите за повече твърдост се засилваха.

Обаче…Поел ли си по един път, ще трябва да вървиш по него. Преди много години Андрей Райчев построи изречението: „Борисов е първият премиер, който има задна скорост“.

Борисов продължава с това поведение и досега и затова продължават да го избират.

Борисов продължава с раздялата с всички, загубили неговото и на обществото доверие. Още от времето на Искра Фидосова.

И затова продължават да го избират. Него и ГЕРБ.

Борисов продължава да налага в политиката стандарти на диалог и консенсус, каквито досега никой и по никакъв повод не е налагал. Спомнете си в противовес управлението на Орешарски.

О, да, със сигурност има и несправедливо отстранени. Със сигурност герберите питат „защо“? И със сигурност е доста гадно да кажеш, че покрай сухото гори и суровото… Но на обратната страна на монетата стоят Елена Йончева с повдигнато обвинение и 20 000 лева гаранция. Както и депутатът Манол Генов и доста хора в БСП с евтини апартаменти.

Питате защо припомням всичко това за Борисов? Защото Борисов е ГЕРБ. Твърдят го и привърженици, и противници на тази партия. Противниците даже много повече. И очевидно, колкото и да е болезнено, чистенето, ако се налага, ще трябва да продължи.

Дори с цената на това ГЕРБ да загуби тези избори. Защото този подход е подход на европейските ценности, морал и практика.

Отлично разбирам, че тези позиции ще докарат подигравателно обидни коментари от противниците на Борисов и ГЕРБ, особено от извънпарламентарното условно дясно. Но фактите са си факти и всеки, който ги отрича ще изпадне в болшевишката ситуация да предпочита желаното за действително, както неведнъж е ставало при тях. Заедно с „Партията е права, дори, когато сгреши“. Начел съм се на подобни „десни“ позиции в социалните мрежи.

Що се отнася до обществото – ето това е важният въпрос. То трябва да реши след този скандал дали да си досмачка управляващите, или да приеме действията на Борисов/ГЕРБ като болезнен, но неизбежен морален ход.

Самото общество трябва да си даде отговор на въпроса

доколко самите политици са техни производни

и доколко „Който е безгрешен първи да хвърли камък“.

Един много уважаван депутат от ГЕРБ с чисти имотни сделки ми призна: „С тази истерия вървим към разпад на държавността“.

Прав е, в понеделник дори Румен Радев се изкуши от имотната сага и свика КСНС без всякакъв смисъл, се разбра след края му. И засили скандала, вместо да посочи изход.

Присъдата на обществото е изключително важна, защото то е, което предопределя поведението на Борисов. Той винаги отговаря на обществените настроения. И затова отговорността на всички нас е огромна – ако обществото продължи да иска управленски глави, той ще ги даде. А после? После идват изборите.

Обществото трябва да осъзнае, че при едни избори наистина сме изправени пред избор и би трябвало да си задаваме въпроса: „Кого и защо да изберем“? И ако всички политици са „маскари“, кои са по-малко…

Да, изправени сме пред циничната дилема да избираме по-малкото зло. Защото безгрешни няма. Въпросът е с кого като общество имаме по-добра перспектива?

Е, при тези електорални нагласи въпросът е дали да изберем ГЕРБ, на който Борисов построи най-голямата политическа пречиствателна станция, или да се доверим на БСП, които „Тая власт с кръв са я вземали и с кръв ще я дадат“.

Лично аз уважавам пътя, по който от години върви Борисов.

 

29 Comments

 1. Т.нар. журналисти, обслужвайки ОФ-то (БСП и ДСБ), олигарси и бивши банкери, сътвориха такава невиждана мръсотия, гняс и смрад, че успяха да доотвратят много хора от ОФ-то. И не, няма да ви се получи мръсници: просто няма да ви се получи! Ще ви се получи как всегда! ГЕРБ – СДС ще спечелят изборите и ще имат повече евродепутати от БСП, автентичните мръсници ще имат НУЛА евродепутати, просто чакам деня след изборите да видя как ще има плач и скърцане със зъби! Господ си знае работата – никога не е на страната на мръсниците.

  Но днес ми стана толкова гадно за Делян Добрев – намразих ги още повече – мръсни лешояди, късат месото, убиват човеци с лъжи и гадости. Гнусни сте биволари, несвободна неевропа – гнусни мръсници сте!

  • „Автентичната мръсница“ вместо „автентичната десница“ е доста точно и на място казано. Когато не можеш да правиш нищо друго, правиш кал – най-вероятно по поръчка и срещу заплащане.

 2. Казват болните и сакати хора са злобни и отмъстителни , а и зависими- да му прости господ , и не дай боже в неговото състояние….А на политическата му изцепка мога да кажа само едно: Ерата Борисов СЕГА ЗАПОЧВА- достатъчно беше толерантен- Мисля с това приключи.Постави летвата високо- Как Държавна сигурност с имотите и имането си ще я прескочи??

 3. А КОЙ Е ИВАН КРЪСТЕВ, КОЙТО ОПРЕДЕЛЯ ЕРАТА БОРИСОВ КАТО СВЪРШЕНА?
  Кръстев е син на секретаря по идеологията на Окръжния комитет на БКП в Ловеч. През 80-те години Йото Кръстев става главен редактор на вестник „Народна младеж“, след което се издига до завеждащ отдел „Средства за масова информация“ към апарата на ЦК на БКП. Самият Иван Кръстев е секретар на комсомолска организация и член на БКП. След 1990г. лично Андрей Луканов съдейства на Кръстев да получи стипендия и близък контакт с финансовия спекулант Джордж Сорос, чието „Отворено общество“ започва работа у нас с посредничеството на покойния екс премиер.

 4. Тъжна картина е това , което наблюдавам по телевизиите- достойни хора се омаскаряват , млади , амбициозни , можещи се изпращат на политическото бунище – визирам Делян Добрев- жалко , много жалко. Свидетели сме как се престъпват човешки закони-опазване на личното пространство, нарушаване сигурността на него и семейството му,един журналист с написани въпроси , целящи да унизят колкото се може човека Добрев- беше ми противно , кално , под достойнството ми на човек , пред когото се опитват да унищожат физически и психически и морално , без всякаква причина един достоен политик , дошъл от Америка със съответстващо образование , интелигентен, умен , добър и честен, омаскарен от нищошества , служещи на чужди интереси. Опитват се да ни смажат като нация.Дълбаят на едно и също място, умишлено и преднамерено- тази тема за апартаментите е безкрайна , като всяка друга битова сага.И в същото време един новоизлпен властимащ излиза в чужда държава и се изцепва , че не разбирал какви закони има в собствената си държава.Ти да видиш…и той на бял кон????Стигнахме до приказката за Дебилите Че какво прави на поста си като не е наясно и не се е интересувал- тези неща се четат , имаш куп съветници , които ти разясняват или си нямаш достатъчно акъл да схванеш?????

 5. Помните как Борисов каза, че седи сам като куче в Банкя… За да се опази… Прав е да реже! С него сме!

 6. Приемете го като лекарство,от което се нуждае политическият организъм.Дали ще оздравее и хората ще го предпочетат,желаем му го.Не защото другите са по-маскари,а защото вярваме на тези и искаме те да управляват.Това е политическа позиция на всеки един от нас и ние ще се борим за нея.Спрете с вайкането и се борете,другото е вредно.

 7. С тези си действия Бойко доказва, че не замита проблемите под килима! Много е тъжно, но това е печелившата формула!

 8. Цецо няма как да е „светец“, нито предишния коментиращ, нито аз. Но справедливостта изисква законите да се прилагат еднакво към всички.

 9. В ГЕРБ са хората с най-висок морал, няма корупция в България, това е хибридната война на Решетников. Бойко е велик вожд, Цецо е светец и е най-умния ни политик от времената на Стамболов!

 10. Няма да гласувам за БСП, ще гласувам за ГЕРБ, но ака ГЕРБ ДОБРОВОЛНО загуби изборите, прошка няма да има.

 11. Коментарът е хубав, особено заключението му! Евгени е обективен. С болка кязва истината. Не го коря, и се надявам да го разберете и вие.

 12. Не е много сигурно, че Борисов е взел правилно решение. Виновен до доказване на противното е грешна позиция дори спрямо своите. И да не забравяме, че вече има едни загубени избори заради негово решение – президентските. Ако се загубят и тези, сори, това мисля, че няма да му простим…

  • Гласувай си за Радан и Корнелия,нали на тях прощаваш.Когато направип толкова за България,колкото е направил Борисов,ше си в позиция да го съдиш!

 13. Аз на тебе ти на мене my ass. Биволъ публикуваха разследване за Жаблянов, докато ти Гювендиев никога не си пуснал първа новина, касаеща скандална или в зародиш поредната герберска щуротия. Основно ОГЛУШИТЕЛНО МЪЛЧАНИЕ. Затова не си нищо повече от подобен на неДОдялко герберски шут. Само като ти види човек профила и как бягаш от неудобните теми… Той самия буда си го каза преди време каква ти е играта „а, той Цецо се ““’оправя““’ с Гендо“… толкоз.

  • Браво,бях се затъжил за пост от интелигентен комуняк!Ти да не си внук на Добри Терпешев?

   • ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ НИЩО НЕ ЗНАЧИ…… ИСКАМ ДА ВИДЯ НА ГЕРБАВИТЕ КРАДЦИ ДА ИМ СЕ ОТНЕМЕ ОТКРАДНАТОТО И ДА ВЛЯЗАТ В ПАНДЕЛАТА…..

 14. Браво за написаното, да се надяваме, че българските граждани, няма да позволят бсп да се докопат до властта…

 15. Да уважаваш бандит и престъпник за злодеянията му,… Лошо, много лошо говори за моралът на автора!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.