ВОЛЯ забранява електронните цигари за лица под 18

Боряна Георгиева

ПГ „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, който беше гласуван на първо четене.

Депутатите на Марешки настояват на лица под 18-годишна възраст да бъде забранена употребата на изделия за пушене, съдържащи тютюн или заместители на тютюн (растения, билки, плодове, изделия в твърдо или в течно състояние), които могат да бъдат консумирани чрез процес на горене, нагряване или изпаряване. Тази поправка трябва да бъде отразена и в Закона за закрила на детето, където се описва забраната за продажба на алкохолни напитки и тютюневи изделия на деца.

„Имаме много сигнали от разтревожени родители, че в много заведения в страната на непълнолетни се предлагат наргилета, електронни цигари и подобни „изкушения“. Проблемът е, че продукти, които наподобяват тютюневи изделия, привидно не нанасят същата вреда, както истинските цигари, но пораждат нагласи в децата, че пушенето е безвреден и приятен навик. С тази илюзия търговците стимулират младежите да използват подобни изделия в големи количества, като по този начин застрашават здравето им заради печалбата. За нас от ВОЛЯ децата на България са приоритет. След като анализирахме получените сигнали, предприехме необходимите действия за промяна на закона. Така работим ние. Очакваме останалите парламентарни групи на второ четене да подкрепят предложението на ВОЛЯ“, заяви Боряна Георгиева, зам.-председател на парламентарната Комисия по въпросите на  децата, младежта и спорта.

1 Коментар

  1. Това,уважаема бъдеща недай си боже некомпетентна евродепутатка го внесе Валери Симеонов…айде да предложите нещо като законопроект,в който да няма думата „забрана“защото вече толкова години само забранявате….

Коментарите са ограничени.