Михаил Иванов: Трябва да се подобри „имунната система“ на ромите – да се научат сами да се справят, а не да им се дава наготово

Трябва да се подобри „имунната система“ на ромите – да се научат сами да се справят, а не да им се дава наготово.

Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Михаил Иванов – експерт по етническите въпроси, съветник по етническите въпроси на президента Желю Желев.

Той обърна внимание, че да се дават пари за жилищно благоустрояване на ромите не означава да им се строят къщи, което естествено поражда недоволство сред обществото. Необходими са медиатори, които да са връзката с ромите по теми като здравеопазване, семейно планиране и просвета, уточни доц. Иванов.

Дисциплината не е лоша дума, а крайно необходима, особено по проблема с етническото напрежение и що се касае до образованието на ромите, допълни експертът.

„Това е резултат от процеси, които продължават вече 30 години. Големи групи от хора се маргинализираха. Стабилно съществуват гета, особено в по-големите градове. Неграмотността силно се увеличи. Всички тези хора, които нямат никакви умения и са тотално неграмотни, а са млади и пълни с енергия – естествено е да се очаква, че при тях ще се увеличи агресията. Резултатите са налице – тази маргинализация се засили при живеещите в гетата хора. И в следствие на това случаите на нападения, включително на полицаи, се увеличават“, коментира експертът по етническо напрежение.

Доц. Михаил Иванов прогнозира, че тези тенденции ще продължават да са налице, като обърна внимание, че напрегнатостта сред обществото се увеличава. Малкото възможности за реализация превръща младите хора в „тесто“, от което идва подкрепа за национал-популистки и други крайни движения, допълни експертът. Той уточни, че се засилва и словото на омразата, включително и от страна на ключови политически лица. За съжаление обаче държавата продължава да не намира решение, отчете доц. Иванов, като обясни това със страха на управляващите от етническия проблем.