Македонският лауреат на Наградата за литература на Европейския съюз пристига в София за премиера

Ненад Йолдески печели с изящния си литературен изказ

 

Благодарение на поетичния си, красив и докосващ стил на писане Ненад Йолдески спечели Наградата за литература на Европейския съюз за 2016 г. Младият македонски писател пристига в София, за да представи лично българското издание на наградената си книга „Всеки със своето езеро“. 

Събитието е на 16 април (вторник), от 18.30 ч. в Македонския културно-информационен център на ул. Оборище № 7. Вижте във Фейсбук ТУК.

Ненад Йолдески е роден е през 1986 година в Струга, Македония. Завършва Икономическия факултет и магистратура към катедрата по Общо и сравнително литературознание във Филологическия факултет на тема „Интертекстуалната ирония в модерния и постмодерния разказ“. Той е един от основателите на ИНКА (Инициатива за независим културен активизъм), сформирана през 2013 г. в Струга, както и на фестивала за пропагандиране на културата ДРИМON.

Първата му книга „Тишината на Енхалон“ печели конкурса НОВИТЕ (2009) – това е сборник с разкази, написани на стружки диалект и сленг. Втората му книга, също сборник с разкази, „Всеки със своето езеро“, получава Наградата за литература на Европейския съюз. През 2018 г. излиза романът му „Плуване срещу течението“, номиниран за най-престижната литературна награда в Македония – „Роман на годината“.

„Всеки със своето езеро“ излиза в превод на Таня Попова и издание на „Персей“, в поредица, подкрепена от програма „Творческа Европа“) . Книгата, разказваща малки истории за големи неща и важни хора, включва 14 къси разказа – напрегнати, драматични, меланхолични и иронични. Те са потопени в атмосферата на очарователния малък град, който постепенно обезлюдява. През последните години Струга, родният град на автора, и Охридското езеро, са претърпели катастрофални промени и са загубили предишния си автентичен вид. На фона на тревожни градски пейзажи са поставени проблемите за остаряването, любовта и тъгата.

Необичайни по своята структура, разказите в сборника „Всеки със своето езеро“ преплитат лични и градски истории, документална проза и художествена литература, преклонение към родителите и обикновените хора.

Предстои издаването в България и на първата книга на Ненад Йолдески – „Тишината на Енхалон“.

„Всеки със своето езеро“ ще бъде представена на започващия тази седмица в Хасково литературен фестивал „Южна пролет“, включващ конкурс за дебютна литература.

Ненад Йолдески

Всеки със своето езеро

Разкази, македонска

Превод Таня Попова

Изд. Персей

86 стр., 7 лв.

ISBN 978-619-161-197-3

 

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.