Македонският лауреат на Наградата за литература на Европейския съюз пристига в София за премиера

Ненад Йолдески печели с изящния си литературен изказ

 

Благодарение на поетичния си, красив и докосващ стил на писане Ненад Йолдески спечели Наградата за литература на Европейския съюз за 2016 г. Младият македонски писател пристига в София, за да представи лично българското издание на наградената си книга „Всеки със своето езеро“. 

Събитието е на 16 април (вторник), от 18.30 ч. в Македонския културно-информационен център на ул. Оборище № 7. Вижте във Фейсбук ТУК.

Ненад Йолдески е роден е през 1986 година в Струга, Македония. Завършва Икономическия факултет и магистратура към катедрата по Общо и сравнително литературознание във Филологическия факултет на тема „Интертекстуалната ирония в модерния и постмодерния разказ“. Той е един от основателите на ИНКА (Инициатива за независим културен активизъм), сформирана през 2013 г. в Струга, както и на фестивала за пропагандиране на културата ДРИМON.

Първата му книга „Тишината на Енхалон“ печели конкурса НОВИТЕ (2009) – това е сборник с разкази, написани на стружки диалект и сленг. Втората му книга, също сборник с разкази, „Всеки със своето езеро“, получава Наградата за литература на Европейския съюз. През 2018 г. излиза романът му „Плуване срещу течението“, номиниран за най-престижната литературна награда в Македония – „Роман на годината“.

„Всеки със своето езеро“ излиза в превод на Таня Попова и издание на „Персей“, в поредица, подкрепена от програма „Творческа Европа“) . Книгата, разказваща малки истории за големи неща и важни хора, включва 14 къси разказа – напрегнати, драматични, меланхолични и иронични. Те са потопени в атмосферата на очарователния малък град, който постепенно обезлюдява. През последните години Струга, родният град на автора, и Охридското езеро, са претърпели катастрофални промени и са загубили предишния си автентичен вид. На фона на тревожни градски пейзажи са поставени проблемите за остаряването, любовта и тъгата.

Необичайни по своята структура, разказите в сборника „Всеки със своето езеро“ преплитат лични и градски истории, документална проза и художествена литература, преклонение към родителите и обикновените хора.

Предстои издаването в България и на първата книга на Ненад Йолдески – „Тишината на Енхалон“.

„Всеки със своето езеро“ ще бъде представена на започващия тази седмица в Хасково литературен фестивал „Южна пролет“, включващ конкурс за дебютна литература.

Ненад Йолдески

Всеки със своето езеро

Разкази, македонска

Превод Таня Попова

Изд. Персей

86 стр., 7 лв.

ISBN 978-619-161-197-3

 

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.