ВАС позволи на „Коалиция за България“ да участва в евровота

Според Румен Петков включването на Иво Христов в евролистата на БСП означава, че Румен Радев показва ангажимент към партията

Върховният административен съд отказа да се произнесе по жалбата, подадена от БСП, за името „Коалиция за България“ и оставя правото ѝ да участва в европейските избори на 26 май.

Това обяви зам.-председателят на АБВ Владимир Маринов:

„В началото на предизвиканата „сага“ минахме през решението на Централната избирателна комисия, което беше съобразено с изискванията на Изборния кодекс. Въпреки това се намериха организации, които обжалваха това решение във Върховния административен съд и днес ВАС оставя без разглеждане жалбата и потвърждава регистрацията на „Коалиция за България“, като остава правото ѝ да участва в изборите. Ако и решението на ВАС не е достатъчно, ние честно казано, нямаме други мотиви с какво да докажем правотата си“.

Според лидера на АБВ Румен Петков включването на президентския съветник Иво Христов в евролистата на БСП означава, че държавният глава Румен Радев показва ангажимент към тази партия:

„Това поставя под въпрос способността му да се бори, да работи за единството на нацията и за постигането на общонационални приоритети и интереси. Така че от тук нататък тези съмнения ще бъдат, според мен, грубо използвани от опонентите и не без основание. Аз си мисля, че с този акт хора, които не обичат ГЕРБ, ще отидат да гласуват за тях“.

„Липсата на политически диалог и свеждането на процесите в БСП в сблъсъка между два клана – този на Корнелия Нинова и този на Сергей Станишев, всъщност показват една политическа безпътица и политическо безбъдие, което в много голяма степен поставя въпроса за лявото. По същество госпожа Нинова беше бламирана, от една страна, от друга страна, председателят на ПЕС завоюва петата позиция“, коментира още лидерът на АБВ.