Румен Радев: Търновската конституция укрепва българската държавност и полага здрави темели на модерното развитие на България

Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президента

Търновската конституция укрепва българската държавност и полага здрави темели на модерното развитие на България.

Това каза президентът Румен Радев в приветствието си при откриването на тържественото заседание на Конституционния съд, състояло се в залата на Учредителното събрание в старата столица, по повод 140 години от приемането на Търновската конституция.

В своята дълбока същност Конституцията е ценностна харта, основополагащ обществен договор и основен и върховен закон, посочи Румен Радев, цитиран от БТА.

Върховенството на Конституция заслужава особено внимание и грижи днес в нашата динамична и противоречива действителност, отбеляза държавният глава.

Той уточни, че това означава законите, които предлагат и приемат народните представители да съответстват на този основен закон. Румен Радев припомни, че преди 140 години либерали и консерватори са участвали в остри спорове, с които се надпреварват кой по-добре да служи на България, съгласно своите убеждения.

Румен Радев припомни и думите на тогавашния председател на Народното събрание Антим Първи, който казва: „Можем да кажем, че направихме закони от народа за народа“.

Тези думи са особено актуални днес за политическата мъдрост и за народния суверенитет, каза Радев. Търновската конституция не съдържа конституционен съд, а липсата му е израз на силното убеждение на народните представители, че те са в това Народно събрание за да отстояват интересите на народа и не са си помисляли, че могат да предложат и гласуват закон, който да не служи на българските граждани, посочи президентът.

„Това е завет, който нашите народни представители трябва да следват във всяка своя мисъл и свое решение“, посочи той. Конституционният съд постига равновесие между този завет и необходимостта от развитие, породено от динамично променящия се обществен живот, каза президентът.

Той поздрави великотърновци за заслуженото признание и обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България.

При откриването на заседанието председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев припомни значението на Търновската конституция. Той се обърна към президента с призив да се възползва от правото си да инициира изменение на действащата конституция и да възстанови историческата справедливост, като внесе в Народното събрание предложение за нова алинея в чл. 169, в която да се казва, че Велико Търново е историческата и духовна столица на България.

„Търново е символ, а мястото на символите е в съответната глава на българската конституция, там където са столиците, гербът, химнът и знамето“, посочи председателят на Конституционния съд.

Още снимки вижте ТУК. 

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.