Марешки: Важно е не само какво правим сега, а и какво ще оставим след себе си

Веселин Марешки. Снимка: Вевести.бг, архив

„Българските родолюбци не са действали и не са мислили с времевата единица „мандат”. Те са мислили за поколения напред. Стратегически. И можем да се поучим много от тях, защото е важно не само какво правим сега, но и какво ще оставим след себе си. Ще го кажа и по друг начин- каквото правим сега, това оставяме след себе си“.

Това заяви лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки по време на тържественото заседание на парламента във Велико Търново, с което отбеляза 140 г. от приемането на Конституцията на България. Марешки припомни за  големите родолюбци от онова време, които не са питали „какво ще взема, а са давали – давали са пари за отваряне на университети, за строеж и издръжка на болници, за училища, библиотеки, храмове. Давали са- за бъдещето на България и за идните поколения! Затова и имената им се помнят, затова и построеното от тях ще стои векове.

В обръщението си Марешки каза още: „Какво изградихме ние за 30 години, при положение, че през 89-та не започнахме от нищото, както нашите предци? Как защитаваме  Родината си в общото европейско семейство вече 12 години, откакто сме членки на Европейския съюз? Какво всеки един от нас е направил и прави за своя народ, че да седи спокойно днес в тази свята зала? Ще оставя на вас да си отговорите на тези въпроси. Но ще е полезно да си ги задаваме по -често на глас. И дано стават все по-малко тези политици, които се притесняват от отговорите.“

Според лидера на ВОЛЯ когато честваме дати като днешната, няма как да не правим сравнение между онези всеотдайни и горди българи преди 140 години и днешните поколения. Защото, ако искаме да се наричаме достойни потомци, трябва да следваме техния пример, да пазим традициите, които са ни оставили, културата, българския борбен дух. Но най-вече родолюбието.

„В съвременния свят, в който се правят опити за заличаване на националната идентичност, за унифициране на народите и превръщането им в безлична маса хора, ние имаме невероятна историческа и културна съкровищница, с която да се съхраним и да се противопоставим на тази тенденция. България не ни е завещана, за да я обезличим. А за да я издигнем и да я предадем красива и просперираща на децата си. Те гледат нас. Ако ние сме истински родолюбци, няма опасност да отгледаме безродници!“, категоричен бе лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки. Той пожела на народа ни да е здрав и сплотен, държавата ни да е просперираща и независима, а всички ние да работим за „силата, славата и напредъка на свободна България”, както е казвал в онези години патриархът на българската литература Иван Вазов.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.