Марешки: Важно е не само какво правим сега, а и какво ще оставим след себе си

Веселин Марешки. Снимка: Вевести.бг, архив

„Българските родолюбци не са действали и не са мислили с времевата единица „мандат”. Те са мислили за поколения напред. Стратегически. И можем да се поучим много от тях, защото е важно не само какво правим сега, но и какво ще оставим след себе си. Ще го кажа и по друг начин- каквото правим сега, това оставяме след себе си“.

Това заяви лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки по време на тържественото заседание на парламента във Велико Търново, с което отбеляза 140 г. от приемането на Конституцията на България. Марешки припомни за  големите родолюбци от онова време, които не са питали „какво ще взема, а са давали – давали са пари за отваряне на университети, за строеж и издръжка на болници, за училища, библиотеки, храмове. Давали са- за бъдещето на България и за идните поколения! Затова и имената им се помнят, затова и построеното от тях ще стои векове.

В обръщението си Марешки каза още: „Какво изградихме ние за 30 години, при положение, че през 89-та не започнахме от нищото, както нашите предци? Как защитаваме  Родината си в общото европейско семейство вече 12 години, откакто сме членки на Европейския съюз? Какво всеки един от нас е направил и прави за своя народ, че да седи спокойно днес в тази свята зала? Ще оставя на вас да си отговорите на тези въпроси. Но ще е полезно да си ги задаваме по -често на глас. И дано стават все по-малко тези политици, които се притесняват от отговорите.“

Според лидера на ВОЛЯ когато честваме дати като днешната, няма как да не правим сравнение между онези всеотдайни и горди българи преди 140 години и днешните поколения. Защото, ако искаме да се наричаме достойни потомци, трябва да следваме техния пример, да пазим традициите, които са ни оставили, културата, българския борбен дух. Но най-вече родолюбието.

„В съвременния свят, в който се правят опити за заличаване на националната идентичност, за унифициране на народите и превръщането им в безлична маса хора, ние имаме невероятна историческа и културна съкровищница, с която да се съхраним и да се противопоставим на тази тенденция. България не ни е завещана, за да я обезличим. А за да я издигнем и да я предадем красива и просперираща на децата си. Те гледат нас. Ако ние сме истински родолюбци, няма опасност да отгледаме безродници!“, категоричен бе лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки. Той пожела на народа ни да е здрав и сплотен, държавата ни да е просперираща и независима, а всички ние да работим за „силата, славата и напредъка на свободна България”, както е казвал в онези години патриархът на българската литература Иван Вазов.