Социолози: Разликата между ГЕРБ и БСП се топи

До 0,5 процента се стопява разликата между БСП и ГЕРБ като първата партия вече изпреварва управляващите. Ако изборите за ЕП бяха днес столетницата щеше да вземе 28% от гласоподавателите, докато управляващите – 27,5%. Това сочи проучване на агенция „Алфа-Линкс“, реализирано през втората седмица на април.

Трета в надпреварата за европарламента е ДПС с 9,8%, а четвърта политическа сила е „ВОЛЯ“ с 5,4%. След тях са „Демократична България“ с 3,7%, ВМРО – 3,2%, АТАКА- 2,4%, „Коалиция за България“-1,8% и НФСБ – 1,7%.

За първи път социолози, с изключение на тези, които са обвързани с партийни централи, дават толкова близки резултати на двете най-големи партии.

Одобрението към ГЕРБ и БСП намалява заради постоянните скандали, които генерират през последния месец. В същото време разпадът на ОП не дава шанс на нито една от трите формации да изпрати свой представител в Брюксел.

На практика от тяхното разединение печели ВОЛЯ, която продължава да качва рейтинг и консолидира патриотичния вот. Според разпределението на мандатите, вероятно е ВОЛЯ да изпрати още един представител в Брюксел освен Веселин Марешки.

В допитването е включен и въпросът „Коя е най-разпознаваемата личност сред водачите на листи?“. Идеята е да се измери доколко обществото познава кандидатите, които партиите им предлагат. Най-разпознаваем е Веселин Марешки – 92% от българите знаят кой е той.

След него се нареждат Елена Йончева – 67%, Мария Габриел – 62%, Радан Кънев – 42%, Валери Симеонов – 35%, Ангел Джамбазки – 32%. Социолозите коментират, че е нормално един от най-големите бизнесмени в България, а от две години и политически лидер, да бъде най-познат на избирателите, тъй като те го свързват всеки ден с нещо реално – че им предоставя лекарства и горива на достъпни цени. Експертите коментират, че в очите на хората водачите на другите листи се възприемат по-скоро като партийни назначения, които гонят личната си кариера и най-вече искат да станат милионери в Брюксел.

2 Comments

  1. Подкрепете коалиция“Воля Българските родолюпци“с № 23 и преференция 105 на кандидата на обединената социалдемокрация Кольо Парамов.“Честито Възкресение Христово“

Коментарите са ограничени.