ВМРО-БНД регистрира в ЦИК листата си за европейските избори

Красимир Каракачанов. Снимка: Министерство на отбраната

ВМРО-БНД регистрира листата си за европейските избори в Централната избирателна комисия /ЦИК/ в деня на Априлското въстание. Документите за регистрация бяха внесени от лидера на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-председателя на партията и настоящ евродепутат Ангел Джамбазки, ръководителя на предизборния щаб и народен представител Юлиан Ангелов.
Водач на листата от 17 кандидата е Ангел Джамбазки, съобщи Красимир Каракачанов, цитиран от БТА.

В нея са актьорът и режисьор Андрей Слабаков и бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков. Слабаков и Шивиков са от гражданската квота в листата на ВМРО.

„Европа е на кръстопът. От тези евроизбори зависи дали тя ще продължи да се движи по инерцията надолу – на разпад на идентичността, на безконтролната нелегална миграция или ще тръгне по пътя, начертан от бащите на идеята за обединена Европа – Европа на суверенните държави, на нациите, Европа, която отстоява своите интереси“, коментира пред журналисти Каракачанов.

Той изтъкна, че от тази гледна точка евроизборите са важни за България и отбеляза, че затова партията е предложила на българския избирател листа от хора, които са доказали, че са способни да защитават българския национален интерес.

В отговор на въпрос какво означава за политическата формация добър резултат на евроизборите, водачът на листата на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки каза, че това са два мандата, което по думите му към този момент е осъществимо.

Той изтъкна, че листата на ВМРО-БНД представлява единството на българската нация и посочи, че в нея има представители на различни български национални общности. Джамбазки подчерта, че тя представлява обединението на националната ни идея.
„Отиваме на тези избори с твърдата задача да продължим дейността, както досега, по теми като миграцията, разселването на нелегалните имигранти, борбата срещу радикализма и нахлуването на ислямистките нашественици в Европа и България“, каза Джамбазки.

Той изтъкна, че от партията са уверени в добрия изборен резултат и призова всички български родолюбци и патриоти да не разпиляват гласовете и да гласуват за ВМРО-БНД.

Във връзка с инцидента в Хасково от вчера, при който загина един човек, министърът на отбраната коментира, че става дума за имот с отпаднала необходимост от 2001 г. Той информира, че е издал на 15 март заповед да започне обследването му и да се пристъпи към процедура по възлагане на малка обществена поръчка /до 5000 лева/ за избор на фирма, която да събори обекта.

Той уточни, че дирекция „Инфраструктура на отбраната“ в МО се занимава с обследването, наблюдението и съхраняването на подобни имоти. Десетки, стотици са имотите с отпаднала необходимост, коментира министър Каракачанов и допълни, че в понеделник се очаква да има резултати от проверката в дирекцията, но не се ангажира с това колко ще продължи проверката по случая на Военна прокуратура и на другите органи.

Попитан как приема критиката от вчера на държавния глава, че с „апартамент гейт“ има уронване на държавността, министър Каракачанов повтори, че за него е важно, ако някой е придобил нещо, как го е направил – дали е използвал служебното си положение, за да го придобие на далавера, както и това дали това е станало със законни или незаконни доходи. На „апартамент гейт“ целта е не толкова да се „удари“ този или онзи политик, според мен целта е битката, която „клокочи“ отдавна за избора на бъдещия главен прокурор, каза Каракачанов.

В отговор на въпрос дали е основателно твърдението на президента, че липсва политическа воля за борба с корупцията, министърът на отбраната каза, че не иска да коментара върховния главнокомандващ.
След внасянето на документите кандидатите за евродепутати от листата на ВМРО се отправиха към паметника на революционерите от Македония, Беломорието и Одринско, където да се поклонят пред подвига на героите от Априлската епопея.