Кварто Квартет канят на „Война и мир“ с Шостакович и Чайковски

Кварто Квартет канят почитателите на класическата музика на концерта „Война и мир“ с произведения на Шостакович и Чайковски.

Събитието е на 7 май в зала България от 19:00 ч.

„Война и мир“, един концерт със силно послание, пресъздаващ внушителни карти и образи, чрез музика на Шостакович и Чайковски с майсторското изпълнение на музикантите от струнен квартет – Кварто, към Софийската филхармония.

Никак не е случаен изборът на произведенията в този концерт и разбира се, подбраното заглавие. Замисълът на музикантите отново е свързан с преживяване на дълбока душевност и на творчество в цялата му пълнота. Стремежът тук е чрез класическата музика музикантите да пресъздадат картини и да обрисуват разтърсващи моменти и контрасти от живота в определен период на миналия век. Кварто са подбрали две изключителни творби: – струнен квартет № 8 на Шостакович, написан от композитора по време на работата му по партитурата за филма „Пет дни, пет нощи“, когато се е намирал в Дрезден. Квартетът е единственото произведение на композитора, написано от него в чужбина. А, за да получи своето разрешение да пътуване до бившата ГДР, Шостакович е трябвало да се присъедини към комунистическата партия, заради която преживява десетилетия на сложни и тежки отношения с тоталитарния комунистически режим. Неговата музика е на два пъти официално отхвърляна и осъждана, през 1936 и 1948 година, докато в други периоди той получава признание и държавни награди, както и почетни постове в руския и съветския парламент.

Квартет № 8 се появил само за три дни – от 12 юли до 14 юли 1960 г. Формално, композиторът го посвещава на „паметта на жертвите на фашизма и войната”. Но споменът за собствените му унижения и постоянни опасности за себе си, своите роднини и колеги, на които Шостакович е бил подложен в Сталинrската епоха, споменът за масовият Сталинrски терор го карат да създаде едно от най-искрените автобиографични произведения. В средните части на квартета, Шостакович цитира повече от двадесет свои собствени теми от произведения от различни години, а монограмът DSCH [1] пронизва цялата композиция. Автобиографичните особености са дадени на фона на широк спектър от емоции, развиващи се повече върху симфоничен, отколкото на камерен мащаб.

Мирът и красотата  музикантите от Кварто са избрали да представят чрез струнен квартет №1 в ре мажор на Чайковски. По самата си същност, той е простичък и непретенциозен по форма и текстура, привлича със свежестта на звука, светлото настроение, спонтанността на мелодичния израз, ефирния и ясен характер на музиката. Квартетът е едно от най-добрите постижения на ранните творби на великия руски композитор, което бързо станало широко известено и това било едно от първите произведения на композитора, прозвучало в Западна Европа. Първите две части, поддържани в успокояващи лирични тонове, се контрастират с хумористичен скерцо с гениална игра на ритми и енергичен заряд на финала, подобен на настроението на ранните симфонични финали на Чайковски. Втората част на квартета, базирана на фолклорна песен, станала много популярна по време на живота на композитора и била едно от най-често изпълняваните музикални произведения.

Вечерта на 7-май, може да се потопите в контрастните картини на живота, израз на творчеството на Шостакович и Чайковски в изпълнение на Кварто Квартет към Софийска филхармония.

Билети на касата на залата или в електронната мрежа. https://epaygo.bg/5882080095?saleid=5882080095