След протестите: Порожанов назначава заместник, който ще отговаря за „Плодове и зеленчуци“

Румен Порожанов

Земеделският министър Румен Порожанов обяви, че ще назначи зам.-министър с ресор „Плодове и зеленчуци“. Това стана след протести от страна на представители на бранша.

Поех ангажимент към протестиращите да назнача ресорен заместник-министър за „Плодове и зеленчуци“, който да бъде предложен от сектора, обяви Порожанов, цитиран от агенция „Фокус“.

Около 150 зеленчуко- и биопроизводители протестираха пред Министерство на земеделието с искане за оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Почти час продължи срещата на министъра с част от протестиращите. По техни думи той е приел всички техни искания, без това за оставката му, и е обещал, че ще има оставки на ниво дирекции в министерството, съобщи БНР.

В протеста са участвали представители на 13 браншови организации. Те обвиняват министерството в ощетяване на българското производство и свръхрегулация, която съсипва бизнеса им.

Хората искат още да се осигури изкупуване на продукцията им на адекватни цени, както и да се създаде зеленчукова борса, на която да продават произведеното от тях и да се гарантира продажбата на български плодове и зеленчуци и биопродукти в супермаркетите, както е регламентирано в редица европейски държави.

Те са загрижени за сектора, защото смятат, че не му се обръща достатъчно внимание. Истина е, че министерството е много широко, с много направления на разходване. Смея да твърдя, че в рамките на субсидиите, на инвестициите сме направили всичко възможно, обясни Порожанов.

Министърът обяви, че производителите на плодове и зеленчуци получават между 5 и 8 различни вида субсидии по отделни схеми, а плащанията специално при плодовете, включително с биологичното производство, са общо между 250 и 420 лв. на декар.

Той увери, че веднага започва работа по поставените проблеми с уточнението, че не всички са решими.