ВОЛЯ иска спешна преработка на стратегията за децата и санкции за чиновници, които прокарват чужди идеологии

Веселин Марешки Снимка: Пресцентър на ВОЛЯ

ВОЛЯ не одобрява проекта на Национална стратегия за детето 2019 – 2030 г., иска спешна преработка на документа и повече конкретика. Това обявиха на брифинг в Народното събрание лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки и депутатите от групата Боряна Георгиева и Елена Аксиева, предаде БТА.

„Това е поредният административен, празнословен документ, който не дава никаква конкретика и яснота. Ние от „ВОЛЯ – българските родолюбци“ милеем за това българските изконни ценности да бъдат съхранени, опазени и препредадени и затова няма да позволим някой да посегне на децата“, заяви Георгиева.

Противопоставяме се и на най-малкия намек, прозиращ в стратегията, че децата могат лесно да бъдат отделяни от родителите си в резултат на неясно формулирани текстове в стратегията, подчерта тя.

Депутатите припомниха, че предишната стратегия за децата е приета през 2008 г. и в нея се констатират същите проблеми, които се отбелязват и в проекта за нова стратегия. „Какво излиза? Че 11 години по-късно няма никакъв резултат от стратегията“, коментира Георгиева. „Или чиновниците преписват, за да отбият номера. Или някой наистина не иска нищо добро да се случи в тази сфера“, допълни тя.

Искаме конкретика, яснота срокове в стратегията и тя да се превърне в пътна карта за детското щастие в България и за запазване и подкрепа на българското семейство, отбеляза Аксиева. От ВОЛЯ настояват да се отделят повече пари за самотните майки, а не за приемните семейства. Искаме повечето пари да са за истинското семейство на детето, подчерта депутатът.

От партията искат да има административни наказания (лишаване от една месечна заплата) за чиновници, които си позволяват да прокарват чужди идеологии и дадоха за пример наличието на „трети пол“, „родител едно“ и „родител две“ в документите за постъпване в детски градини. „Омръзна ни да мътят мозъците на децата ни и да ги объркват постоянно“, подчерта Аксиева.

ВОЛЯ настоява МОН да вземе спешни мерки за строг контрол на всички анкети, материали и допитвания, които се спускат в училищата за попълване от ученици и от родители.

От партията предлагат един път месечно в часа на класа в училище да се работи с учениците за преодоляване на детската агресия. С една уговорка – тази тема да не се използва като вратичка за прокарване на Истанбулската конвенция, допълни Аксиева.

Ако сме истински родолюбци, сами ще опазим семействата и децата си, каза още тя.

2 Comments

  1. Не искаме преработване на тази гадост, искаме да няма стратегия, самата дума показва намеренията и

Коментарите са ограничени.