Антоний Гълъбов: Част от политическите партии не желаят да говорят за Европа

Антоний Гълъбов
Доц. Антоний Гълъбов

Част от политическите партии не желаят да говорят за Европа. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ социологът проф. Антоний Гълъбов.

Той допълни, че липсва разговора за европейския дневен ред като проекция на българския интерес, което, по думите му, прави видими неща, които доскоро са изглеждали очевидни, но всъщност незрими.

„Част от българските политически формации трайно се отдалечиха от европейския дебат, предпочитайки да останат в конструираната от самите тях представа за провинциалност, за периферност на българския политически живот – ние тук си имаме някакви наши проблеми, пък онези там – да ги решава Брюксел. Продължаваме да живеем с престава за ЕС като проект или като дом. ЕС е процес. Не обясняваме на хората, че в този европейски процес какво получава всяка страна зависи от нейната собствена инициатива и от способността да представлява и отстоява собствените си интереси“, допълни социологът.

Проф. Антоний Гълъбов обясни, че политическата картина е разкъсана на удобната престава за лошия Брюксел и вътрешен, семеен и квартален скандал. Той призова всякакви скандали тип „гейтове“ да бъдат забравени, защото посланието е, че от тук нататък всеки, който заема висша държавна позиция и претендира за доверието на гражданите, трябва да има отговор на въпроса, от къде е собствеността му и как е генериран доходът му, обобщи социологът.