„Еврохолд“ съдейства на КФН за проверката на финансовото състояние

Снимка: Пресцентър на КФН

„Еврохолд“ оказва пълно съдействие на Комисията за финансов надзор (КФН) за проверката на финансовото състояние, съобщиха от холдинга.

Проверката започна заради намерението на компанията да придобие българските активи на ЧЕЗ. Когато имат необходимите договорености, от „Еврохолд“ обещават, че ще разкрият имената на банките партньори, които помогнат за финансирането на сделката.

КФН започна проверка на финансовия капацитет на „Еврохолд“ да придобие българските активи на ЧЕЗ, тъй като това е инфраструктура от националната сигурност.

Ден след началото на проверката от дружеството излязоха с позиция, че оказват пълно съдействие и припомнят, че като публична компания, чиито акции се търгуват на Софийската и на Варшавската фондови борси, голяма част от информацията е достъпна. От „Еврохолд“ припомнят, че са чест обект на проверки, тъй като са най-големият публичен холдинг в България.

Преди време председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов поиска ДАНС да провери дали сделката за ЧЕЗ няма да се финансира с офшорни средства. От компанията са категорични, че капиталът ще е собствен и подкрепа от западноевропейски банки. Все пак от КФН ще информират ДАНС и прокуратурата за резултатите от проверката.