318 са кандидатите за Европейския парламент

Избори Снимка: Пламен Трифонов

318 са кандидатите, които са регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в изборите за членове на Европейски парламент. Регистрирани са 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати. За сравнение през 2014 г. кандидатите са били 313. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

Той припомни, че през тази седмица се извърши жребият за номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината за евроизборите, както и жребият за медийно отразяване в БНТ и БНР.

„А днес беше прието и решението за примерното сгъване на бюлетината“, каза още Андреев. Той съобщи още, че до този момент три организации са подали заявления за наблюдение на евровота.

По отношение на сигналите и жалбите в ЦИК Андреев заяви, че общият им брой от началото на насрочването на изборите до момента са 20 броя, а сигналите са общо 5 броя, като един от тях е във връзка със злоупотреба с лични данни. Сигналът е препратен на Комисията за защита на личните данни с оглед установяването на това дали е налице административно или друг вид нарушение.

Във връзка с машинното гласуване Андреев заяви, че до дни трябва да бъде подписан договорът с фирмата, спечелила конкурса за наем на 3000 машини – „Сиела Норма“ АД. Вече е взето решение и точно в кои секции ще бъдат разположени машините, като списъкът може да бъде открит на интернет страницата на ЦИК. Машинно гласуване ще се проведе във всички райони на страната.

Срокът за доставка на машините в България е до 10 май, за инсталиране на софтуерите – между 11 и 15 май, за доставка до секциите – до 25 май. Крайният срок за изпълнение на договора със „Силена Номра“ АД е 10 юни.