МВР: В Куклен е спокойно, няма етническо напрежение

Орест Снимка: МВР

Няма етническо напрежение в Куклен, обстановката е спокойна, заяви директорът на ОДМВР – Пловдив ст. комисар Атанас Илков във връзка с нападението над полицейски служители в събота от група пияни цигани, съобщи Канал 3.

„Вчера проведохме специализирана полицейска операция на територията на град Куклен. Няма напрежение“, увери той на брифинг, в който участваха също кметът на Куклен Мария Белчева и Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив.

Според старши комисар Атанас Илков битовият скандал на 28 април в Куклен не трябва да се интерпретира като етническо напрежение. „Такова няма. Имаме полицейско присъствие на място, общественият ред е гарантиран. Спокойствието сигурността на гражданите също. Искаме хората да се чувстват спокойни и всичко да бъде нормално“, каза ст. комисар Илков.

Началникът на Районната прокуратура в Пловдив Чавдар Грошев уточни, че прокуратурата там наблюдава досъдебно производство, по което се привлечени пет лица.

„Едното лице е от женски пол. Касае се за жена на 40-годишна възраст, която е привлечена към наказателна отговорност за хулиганство“, уточни Грошев.

По думите му тя е извършила груби нарушения на обществения ред, изразяващи се в явно неуважение към обществото.

„Нейното деяние се отличава с изключителен цинизъм. Това е престъпление по чл. 325, ал. 2 от Наказателния кодекс. Към наказателна отговорност са привлечени двамата й сина за хулиганство. Те имат и второ обвинение за това, че са потрошили предното обзорно стъкло на служебния автомобил. Това е престъпление по чл. 216 от Наказателния кодекс“, посочи Грошев. Той допълни, че единият е на 25 години, другият на 22 години.

„Този, който е на 22 години има и трето обвинение“, каза Грошев. По думите му обвинението е заради лека телесна повреда на полицейския служител, който е изпълнявал своите служебни задължения. Той обърна внимание, че има обвинение срещу непълнолетно лице.

„То е привлечено за това, че е счупило задното обзорно стъкло на служебния автомобил. Петият, който е привлечен към наказателна отговорност, е за това, че е причинил лека телесна повреда на полицейския служител, която се изразява в ритници в областта на коляното“, допълни още Грошев.

Той също подчерта, че причините за инцидента са чисто битови.

Кметът на Куклен Мария Белчева заяви, че в града трите етноса живеят в мир и никога не е имало подобен случай. „Всички го възприемат като инцидент – и ромите, и българите, и турците. Те живеят заедно. Надявам се това да остане само един инцидент“, каза градоначалникът.

Тя заяви, че има комуникация с хората, които са притеснени, защото са преживяли голям стрес. Кметът Белчева благодари на органите на МВР за присъствието, което гарантира сигурността и реда.