Индийската армия показа снимки със следи от Йети

Стъпките на Йети

Индийската армия обяви, че е открила отпечатъци от стъпки на йети, но твърдението бе посрещнато с недоверие и шеги в социалните медии, съобщи Би Би Си, цитирана от БНР.

В понеделник армията публикува кадри в акаунта си в Туитър, където има 6 милиона последователи. Твърди, че е открила „мистериозни стъпки от митичния звяр „Йети“ край базовия лагер Макалу (в Хималаите)“.

Йети – създание, приличащо на гигантска маймуна, често се споменава във фолклора в Южна Азия. Не са открити доказателства за съществуването му, но митът остава силно загнезден в региона.

Индийската армия подхрани легендата, като публикува снимки на отпечатъците от стъпки, за които посочва, че са с размери 32х15 инча (80х38 см). Те били засечени на 9 април, но военните ги направили публично достояние, след като решили, че те съвпадат с теории за Йети, посочва „Таймс ъв Индия“.

Реагирайки на недоверието в социалните медии за находката, армията обяви, че „доказателствата“ за съществуването на Йети са били „фотографирани“ и „предадени на съответните експерти по тази материя“.

„Така че ние смятаме за благоразумно (да се направи публично достояние), за да подбудим научните търсения и да предизвикаме интерес“, се посочва в съобщението.

Снежният човек Йети е легендарно създание, за което се твърди, че обитава високи райони в Хималаите. Истории на хора, видели Йети или негови следи, са нещо сравнително обичайно за части от Индия, Непал и Бутан.

В последните години има редица опити да се разреши мистерията около Йети.

През 2011 г. ДНК тест на „пръст от Йети“, транспортиран от Непал в Лондон преди 50-ина години, показа, че става дума за човешка кост.

А пред 2013 г. – друг ДНК тест на козина, приписвана на Йети, установи, че съвпада с ДНК на древна бяла мечка. Професорът по генетика Брайън Сайкс от Оксфордския университет, който извърши изследването, каза, че най-вероятното обяснение за мита, е съществуване на животно, кръстоска между бели и кафяви мечки.