След среща при Борисов: Вдигат парите за лечение на деца и бременни, новите заплати – от 1 юли

Снимка: Правителствена информационна служба

От 1 юни ще се вдигнат парите за клиничните пътеки, които финансират майчиното, детското здравеопазване и пулмологията.

Това беше решено на извънредна среща при премиера Бойко Борисов като мярка за подобряване на заплащането на труда в болниците през увеличение на средствата за медицински дейности. Медицинският персонал ще си получи увеличените заплати от 1 юли, предаде Канал 3.

Решено е било да започнат преговори със Здравната каса за увеличаване на цените на клиничните пътеки за детското и майчиното здравеопазване и други клинични пътеки, които са остойностени много евтино и не са пипани от години. Средствата са осигурените от държавата 50 млн. лв. преди месец след протеста на медицинските сестри.

Целта на срещата беше подобряване на оценката на труда на медицинския персонал у нас, обяви здравният министър Кирил Ананиев след срещата, в която участва заедно с представители на Българския лекарски съюз /БЛС/ и сдруженията на общинските, областните и останалите големи държавни болници, като „Пирогов“.

По най-бързия начин ще се пристъпи към преговори за увеличаване на пътеките, които финансират лечението на деца и бременни, уточни шефът на БЛС. Увеличаването на пътеките за детското и майчиното здравеопазване е един от основните и наболели проблеми, подчерта и шефът на „Пирогов“ Асен Балтов,

Не е тайна, а хората в бяло от години алармират, че има отлив от педиатрията именно заради изключително ниските цени на пътеките за деца. Заедно с това, освен пулмологията, недофинансирани у нас са още психиатрията и спешната помощ.

На срещата при премиера присъстваха председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, представителят на Сдружението на областните болници д-р Тодор Черкезов и председателят на Националното сдружение на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев, заместник-министърът Жени Начева и директорите на „Пирогов“ и Александровска болница проф. Асен Балтов и доц. Костадин Ангелов в качеството им на представители на сдружението на държавните болници.

Снимка: Правителствена информационна служба