Четете цялото интервю на премиера Бойко Борисов в „Панорама“

Бойко Борисов, министър-председател на Република България, в интервю за предаването „Панорама“ на БНТ

Водещ: Както казах, премиерът Бойко Борисов е в студиото. Добър вечер.
Бойко Борисов: Добър вечер.

Водещ: Има ли изход, господин премиер, от всички скандали, в които затънахте?
Бойко Борисов: Какво да ви кажа, мен като всички ме е яд. Изход има и той е категоричен, и това се прави в момента.

Водещ: Какъв?
Бойко Борисов: Всеки, попаднал в такава ситуация, всеки не мислил с главата си, всеки поддал се на манталитета си или решил, че всичко му е позволено, ще си понесе най-тежки наказания и отговорност. Защото подаването на оставки и махането от всички държавни постове на десетки хора в момента е половината от работата. Аз мога да гарантирам на българските граждани, защото това сме го правили години наред, че няма да остане ненаказан човек. В момента МВР, мога да говоря за МВР, прокурорите също действат, но просто не мога да говоря от тяхно име, една програма, която извън големите курорти даваше възможност на тези прекрасни китки наши природни забележителности да се направят подобни къщи за гости, да идват българи, чужденци. Само че някои тарикати решили да се възползват от това. Или ще върнат парите, или ще им бъдат конфискувани, а тези, които са злоупотребили, ще им се потърси и им се търси вече наказателна отговорност. И виждате, че повдигнатите обвинения са със сто хиляди лева гаранции. Това мога да гарантирам на българите. Яд ме е, срам ме е, грешката е моя, защото аз нито веднъж не отидох на гости на нито един мой министър, колега, кмет, областен управител. Нито веднъж.

Водещ: Това ли ви е грешката?
Бойко Борисов: Ако бях отишъл да видя, сигурно щях да взема много по-рано мерки. Но тук искам да благодаря на свободните медии на България, защото те показаха, че са свободни, и със своите разследвания показаха много недъзи. Трябва да ви уверя, че докрай ще бъде направено всичко, за да се възцари и справедливостта и всяка една злоупотреба, за един лев да е, ще бъдат върнати или конфискувани. И това се прави в момента.

Водещ: Само това ли ви е грешката? Защото кой е създал цялата тази система, тази партия? Това не е ли диагноза за цялата партия и за цялата власт? И тук може би да има малко повече от грешка, че не сте били на гости, а отговорност за това, че сте го допуснали.
Бойко Борисов: Да, отговорност за това, че няма как да знам кой къде живее. Може би има и затова казвам, че греша, че съм сгрешил, че не съм се поинтересувал. Защото всеки попълва данъчна декларация, всеки си носи отговорност. А вие сте млади хора, аз съм се родил, живея и ще живея в къщата си в Банкя. Там съм се родил, там ще живея и там ще си умра. Колко ми остават? 10-15 години, Господ знае, ще бъдат там. Президентските вили, при всички президенти им правят за стотици хиляди ремонти. Аз не съм позволил един лев да се даде там, където аз обитавам. Къщата ми в Банкя всички я знаят. Повтарям, който ме види в друга къща, в друг апартамент някога, когато съм извън политиката, да дойде да ми каже. Така че единственият изход от ситуацията е справедливост. Виновните ще се отказват ли, ще продават ли апартаменти, ще връщат ли къщи, ще връщат ли пари, в зависимост от това кой с какво е злоупотребил, трябва да се стигне до края.

Водещ: Тоест вие не приемате, че това е диагноза за цялата власт?
Бойко Борисов: Не, не приемам. За цялата власт, какво имате предвид? При мен единият си направил апартамент с асансьор. В другите, които искат да идват, били са много пъти на власт, идват на власт, са взимали сгради с асансьори, с много, много асансьори вътре.

Водещ: Кой това?
Бойко Борисов: Как кой това? Всичките, които са приватизирали огромните сгради. Манолев – къща за гости, сто хиляди гаранция, повдигнато обвинение. На нашите опоненти три къщи за гости родата, обаче това не е нищо. Аз съм я създал ГЕРБ и тя засега е побеждавала винаги БСП, защото нашите партньори сега, с които работим за евроизборите – СДС, подцениха навремето силата на комунистите и на Държавна сигурност. Те си имплантираха хора, пробиха ги и ги заличиха. Затова ГЕРБ дойде като естествено такова явление и вече много години ние успяваме да удържим. И всичко хубаво, което се е случило в тази държава в последните години, сме го направили ние – от метрото, до Южната дъга, от Северната тангента до „Струма“, „Марица“, „Тракия“ и всичко останало. Те не могат да го боядисат всичко това, което сме го построили. Изведнъж да ми сложат етикет заради няколко човека, които не са си преценили стъпките или са решили, че трябва да излязат богати от политиката или да излязат с по-хубави жилища, ние да носим – тази партия, направила толкова много неща, отговорност, няма да го бъде. Няма да го бъде. И отговорът – ама при нас една къща, при другите три къщи за гости; при нас един асансьор, при другите сгради с асансьори – мен това не ме касае, не ме интересува. Ние ги знаем, че другите са маскари. Колко пъти идват на власт, десетки пъти. Всички национални катастрофи кога са станали? Стават, когато БСП управлява или БКП, защото те не са се отказали от всичко, което са правили досега. Ние за един апартамент с асансьор или за една къща в Сандански за гости, на фона на милиардите приватизации, които са правили и са приели. Само че нашите избиратели, нашите членове на ГЕРБ, искат от нас да бъдем чисти, искат да бъдем нормални. Те са оценили и оценяват, и пак ще оценят направеното. Но сега казват – ей, вие не можете да бъдете като другите. И затова се разделям с толкова много хора.

Водещ: Колко оставки още можете да си позволите? Те свършиха хората.
Бойко Борисов: Колкото трябва. Иначе, вижте, аз съм го направил ГЕРБ и той досега работеше перфектно. ГЕРБ трябва да съществува само, ако е истинска центристко-дясна, честна народна партия. Аз съм дете на народа, израснал съм си в… Нито съм станал по-богат, нито ще стана по-богат. И си се знае какво имам. Много брутално ще действам. Нека да минат сега изборите, да не ги разстройвам предварително, но…

Водещ: Така като казахте, завинаги ли е наказан Цветан Цветанов?
Бойко Борисов: За мое най-голямо съжаление… аз Цветанов си го обичам като дете. Много години е покрай мен. Като министър си заложи главата и срещу военното крило на „Хизбулла“, и с „Наглите“, и с отвличанията, и много работа свърши. Но ние в такива случаи имаме една много хубава българска поговорка и майка винаги ми я казваше – „Внимавай, дете, да не сложиш лъжицата катран в кацата с мед“. Той точно това направи. От символ, от човек, който имаше изключителен авторитет след мене в партията, с това нещо той просто заличи всичко добро, което е направил.

Водещ: И сега какво става с него?
Бойко Борисов: Има един ден в годината, прошка се казва, той сега е 26 май. Ще видим нашите избиратели дали ще ни прощават, дали няма. Дали ще се подведат по лъжите на другите. Но трябва да знаят, че изводите съм си ги направил. Голяма щета ни се нанесе, голяма щета. Пак казвам, ако ми отделите, мога един час само обект по обект, направено след направено – опери, читалища, театри, магистрали, жп линии, пречиствателни станции, да разказвам с часове. Всеки един ми е минал през главата защо трябва да се направи, и колко правим в момента. И разговорът ми днеска започва, вместо да говорим за военните училища, които възстановяваме, за това, което е като проекти, един асансьор, една тераса, една къща за гости. Просто думи нямам.

Водещ: Ако получите жълт картон, ще хвърляте ли кърпата? Минава ли ви тая мисъл, както ви посъветваха?
Бойко Борисов: Не, не, защото от другата страна няма нищо. Вие видяхте за една листа как се биха да се подредят, кой да е втори, кой да е трети. Ами ако трябва да правят правителство? Ами те първо с президента ще се изпоизядат, кои от неговите хора да станат министри, кои евродепутати. Ами тогава вече, като почнем да гледаме, какво беше там, „Позитаник“, да почнем да гледаме чеверме социалистите? Те хората се ненавиждат там един друг. Аз цитирам. Някой социалист да не ми се обиди. Цитирам…

Водещ: Цитирате Иво Христов, аз разбирам.
Бойко Борисов: Не искам да им споменавам дори имената, не искам имената да им споменавам. Те не са ми проблем. Проблем ми е моята партия. И когато ние грешим, аз си гледам моята къщичка. Ние сега трябва да подредим своята къщичка, там, където сме допуснали грешки, да кажем на хората, ей тука, братко, сгрешихме, не беше правилно. Не беше правилно, не е правилно, съжалявам, не съм знаел. Да се връщат, да се продават, да се даряват, а съответно пък органите да арестуват, конфискуват и възстановяват средствата. Край, няма друга тема, по тази тема друга няма, това е.

Водещ: Министър Порожанов.
Бойко Борисов: Какво той?

Водещ: Трябва ли да понесе отговорност…
Бойко Борисов: За?

Водещ: … сега като министър и преди като шеф на Фонд „Земеделие“, след като го разследва прокуратурата?
Бойко Борисов: Тя не го разследва прокуратурата.

Водещ: Не го ли разследва?
Бойко Борисов: Прокуратурата проверява всички сделки, до една, по еврофондовете, без изключение, сват, тъст, министър, зам.-министър, всички. И всеки ще понесе своята отговорност. Радвам се, че първо, ако използвам средствата на опозицията, бухалката се стовари върху ГЕРБ. Върху нашите кметове, върху нашите зам.-министри. Само че аз няма да кажа бухалката се стовари, ще кажа браво, точно така се прави. Ако искате държавата да е подредена, точно така трябва да се прави. Безкомпромисно към всички.

Водещ: Споменахте президента. Той предвиди, че скандалът с апартаментите ще се разширява за офшорни сметки, имоти в чужбина, деца в чужбина, непроверени пари и т.н.

Бойко Борисов: На един държавен глава не му отива това да говори. Още повече че и за него изкараха, но ние съм забранил да коментират. И там имаше общински, какви ли не жилища. Не ми го давайте за пример. Президентът не му отива да говори така. Той има много какво да направи и какво да прави и да се замисли и за хората около него и за това, което е правено. Владиката във Варна, като откривахме булевард „Левски“ преди няколко дни, каза дори и в Библията казват първо виж себе си, виж хората около себе си и тогава критикувай другите.

Водещ: Това, което казвате, не означавали, че обмисляте президентски пост и той ви е естествен път…
Бойко Борисов: Това е най-голямата глупост, която, пак не искам да му кажа името, но такъв един много се изявява по телевизиите социолог, аз никога, никога не съм искал да ставам президент. Никога не ми е минавало през главата и не ми минава през главата. Как той разбра аз какво искам? Ами аз щях да стана президент, като бях главен секретар. По неговата агенция „Галъп“, тогава имах 90 % рейтинг. Щях да ги пребия за президентските избори. Как не, аз искам да съм си главен секретар. Има живи хора, които участваха тогава на тая среща.

Водещ: Аз ви питах, вие тогава казахте, че няма да ставате президент.
Бойко Борисов: Е? И колко години това го утвърждавам? Аз искам да си изкарам мандата. През това време ще направим необходимите промени в партията и ще си стабилизираме партията. Ние сме много време в управление, кметовете са наши. Не навсякъде кметовете се справят така, както искам. Надали и всичките са много, защото знам МВР какво работи по някои от тях. Няма времето да ми мине, вече 20 минути да се оправдавам за една тераса или за един асансьор.

Водещ: Вие понеже тръгнахте с иронията, щях да ви попитам и какво означава тази пълзяща диктатура, която я прави властта.
Бойко Борисов: Със същата ирония тези, които всеки ден са по телевизиите, всеки ден носят сигнали, всеки ден отвсякъде критикуват. Стоят пред Министерски съвет, провеждат митинг. Излиза и казва, че имало диктат. Аз само не съм да ми ударят вече два шамара. Те говорят глупости. Лъжи, от А до Я. И аз се пошегувах, цитирайки, за да им върна, когато държавният глава призовава военните да не стоят безпристрастно, и затова почвам да обикалям казармите, ако забелязвате. За радост нашите военни са много мъдри и добри офицери и виждат какво се прави.

Водещ: Сериозно ли говорите?
Бойко Борисов:Ами аз толкова сериозно, колкото има диктатура в България, че всеки може да излезе и да ме напсува. И го прави от сутрин до вечер. Какъв диктатор? Те не знаят, просто не ми се говори, даже и да се шегуваме с това не трябва. Колкото едното е сериозно, толкова и другото.

Водещ: Кой клати властта? Америка, Русия или някой в България е по-силен от вас?
Бойко Борисов: Не, само ГЕРБ.

Водещ: ГЕРБ се клати сама.

Бойко Борисов: Абсолютно. В момента външнополитически сме толкова нужни, толкова важни и за Европа, и за Америка, и за Русия, и за Китай. Проблемът ми е ГЕРБ. Ние, това, което ни си правим в ГЕРБ. БСП не са ни проблем. Те са били, били, били. Това е връщане на тройната коалиция. Можем да им говорим от сутрин до вечер. Безсмислено.

Водещ: Вие се ядосахте, че те казват, че ще вадите от Европа. Обаче злоупотребите с европейски пари не са ли отдалечаване от Европа и европейското?
Бойко Борисов: Злоупотреби с европейски пари има във всички европейски страни. Процентът на грешка в България е най-малък, мисля, че сме под втората половина, сиреч на добре работещите страни. Брюксел прекрасно знае, че българските правоохранителни органи ще ги размажат тези, които са злоупотреби и затова именно благодари и на медиите, защото техните сигнали също много помагат.

Водещ: Това да не е също ирония, че благодарихте на медиите?
Бойко Борисов: Не, напротив.

Водещ: Трябва да знам кога се шегувате.
Бойко Борисов: Не, шегувам се само с този, където говореше за диктатурата. Защото ей дотук ми дойде от неговите глупости.

Водещ: Зарадвахте се вчера, когато баварският премиер Зьодер ви похвали за Шенген, за границите. Обаче идва следващият въпрос и вие го зададохте. Като толкова ни хвалят, заводът на „Фолксваген“ ще дойде ли в България?
Бойко Борисов: Нека да бъдем още малко търпеливи. Мога да кажа, че бордът на директорите целият със свой самолет, поръчали са даже хеликоптери, терени, теренът, ще бъдем заедно след няколко дена, да не казвам къде, защото буквално се взимат решенията в момента, ще бъдат в България, последна среща ще се проведе и тогава ще ви отговоря.

Водещ: Да не излезе, че за нас конгретулейшънс, а за съседите инвестиция?
Бойко Борисов: Досега не е имало, нали?

Водещ: Такава не е имало.
Бойко Борисов: Да, досега не е имало. Освен това, най-голямата се води мисля, че „Нефтохим Бургас“, където са продали тогава на руснаците по времето на колегата Костов. Така че, нека да изчакаме две седмици.

Водещ: Добре, а наистина ли продължавате да искате да влезете в Шенген, да влезе България?
Бойко Борисов: Аз мисля, че баварският премиер много ясно го отговори, много ясно. И като се има предвид, че той беше преди година и половина – две от най-резките хора по отношения на България.

Водещ: Бавария по принцип е така?
Бойко Борисов: Не, Бавария винаги ни е подкрепяла, но той, когато се скараха с канцлера Меркел и сегашният вътрешен министър Зеехофер, говореше лошо за България. Положих усилия да го запозная с детайлите и видяхте – като дойде за два дена тук каза, че сме пример за Европейския съюз не само за границите, а и за много други неща. Българският казан няма охрана в ада,. Българите сами се теглим надолу.

Водещ: Въпросът кое е реална опасност? Мигрантите – не премина ли тази опасност?
Бойко Борисов: Не, тя с пълна сила важи за момента. И някога, запомнете ми думата, българите ще си спомнят как по времето на моето управление е имало нула миграция.

Водещ: Е, нула? Днес хванаха едни в Горна Оряховица.
Бойко Борисов: Това означава нула миграция – нула натиск на границата. Това, че през гръцката граница, където нямаме нито ограда, нито заграждения, нито такава наситена охрана, преминават. Ние ги хващаме вътре в страната и съответно чрез процедурите, които има, и ги връщаме.

Водещ: Дали си мислехте следното: обещаваме за Ф-16 и от тук нататък нямаме никакви вътрешни проблеми? Това ли беше планът?
Бойко Борисов: Кой дали си го е мислил това?

Водещ: Вие самият.
Бойко Борисов: Ние нищо не сме обещали за Ф-16.

Водещ: Ще започнат преговори.
Бойко Борисов: Това, че преговаряме, не значи, че сме обещали. Аз съм обещал на българските летци и днес вече така, както им бях обещал, възстановихме военно-въздушното училище „Георги Бенковски“.

Водещ: В Долна Митрополия?
Бойко Борисов: В Долна Митрополия.

Водещ: Това специален подарък за президента Радев ли беше, понеже е бил летец?
Бойко Борисов: Ако щете и обикновено, когато има напрежение между институциите, се затварят училища или факултети. Ние правим точно обратното, защото, първо – това е много добро училище, страхотни курсанти, страхотни офицери, страхотни традиции. Както Военноморското във Варна изкарва пари това училище, така и Долна Митрополия ще изкарва пари. Ще обучаваме пилоти за цивилните авиокомпании, наземни, инженери, техници, технолози, инженери и бойни пилоти. Там ще се направят инвестиции, не малки. Те видяха – каквото им обещая, всичко става. То ще стане догодина. И догодина края накъде ще им закарам и АМ „Хемус“ до Плевен и Ловеч, за да могат и да си ходят бързо на училище – и преподавателите, и студентите там.

Водещ: Кога казвате?
Бойко Борисов: Но тук мога да отворя една скоба –какви самолети е имала България и защо са ги нарязали, продали, унищожили? Ми-23, които са можели да носят ядрени бомби. Су-25, които и сега се бият в Сирия с тези самолети – близо тридесет и кусур самолета са били ликвидирани, буквално, вместо да се консервират, да стоят като резерви за някаква ситуация.

Водещ: Кого обвинявате?
Бойко Борисов: За по 40 000-50 000 лева са ги продали.

Водещ: 40 000 – 50 000 лева?
Бойко Борисов: Да. Така са ги оправили.

Водещ: Кого обвинявате?
Бойко Борисов: Обвинявам тези, които се правят на светци в момента.

Водещ: Добре. Вътрешните проблеми ще ви позволят ли?
Бойко Борисов: Така че, сме изключително важни и за Русия, защото те знаят, че това, което движим сега и по АЕЦ „Белене“ – да я направим една модерна европейска, задокеанска централа, и по газовите коридори – мисля, че там около 20-ти – моят екип трябва да ми каже само с Ципрас какво са се разбрали – на Кирково ще направим първата копка и започваме интерконектора с Гърция за 5 млрд. куб. м. газ. И сме изключително важни за всички.

Водещ: Добре. Защо заговорихте изведнъж за американски газ? Това нещо искате да кажете на Русия ли?
Бойко Борисов: Винаги сме говорили за американски втечнен газ. Защо правим интерконектор с Гърция до Александрополис? Нали, за да имаме алтернатива, за да можем половината тръби да ги ползваме и за алтернатива от руския газ и нашето хранилище в Чирен да го ползваме наполовина – кога не сме го говорили това? Напротив, когато сме говорили за газовия хъб „Балкан“, сме говорили в него да има руски, да има втечнен газ, да има от Черно море от нашите находища – Хан Аспарух, Силистар, от Румъния. И затова правим сега за 5 млрд. кубика с Гърция и оттам ще дойде и азерският газ до хъба. Аз просто не мога да разбера защо и вие четете всички глупости, където пише.

Водещ: Това ми е работата.
Бойко Борисов: Има хора, които сутрин отиват на работата. Да, ама не четете. Като прочетете, после го сравнете с това, което сме направили. И ще видите защо. Само преди няколко дни свърши търга – мисля, че гръцки консорциум го спечели – за строежа на този интерконектор. Това са газопровод с Гърция за 5 млрд. – от до 5 млрд. кубика.

Водещ: Добре.
Бойко Борисов: Защо го правим, ако не за втечнен газ? А какво по-хубаво за нашата икономика и битови потребители да имаш борса, който е по-евтин – руски по-евтин, купуваш руски, американският втечнен по-евтин – купуваш американски. Това искаме – да стане пазар.

Водещ: Добре, г-н Борисов, може ли човек да бъде едновременно и с Тръмп, и с Юнкер, и с Орбан, и с Китай, и с Русия?
Бойко Борисов: Както виждате, може. Световната банка във Вашингтон реши Световният аутсорсинг център да бъде в София. Как мислите се получава това? Без подкрепата на президента Тръмп? Или Пекин със своя глобален мозъчен тръст също в София. Това става без подкрепата на Си Дзинпин?

Водещ: А човек не трябва ли да прави избор и когато му се наложи да прави избор?
Бойко Борисов: Ние направихме избор. Ние направихме избор като подкрепихме Гуайдо, президентът подкрепи Мадуро. Ние направихме избор, президентът подкрепи Грипен-ите, ние казахме „Искаме нов модерен, много по-добър самолет – Ф-16 Блок 70. Защо? Защото тогава нашите военновъздушни сили отиват на съвсем друго ниво.

Водещ: Ето, казахте Ф-16 преди малко.
Бойко Борисов: Да. И затова на 7 отива делегация да преговаря. Ако се договорим за цените такива, каквито сме заложили, с всичките 10% реинвестиции в страната и аз искам да е в Долна Митрополия, за да направим едно Висше военно училище за пример, красота и затова днес им обещах на момчетата и на момичетата там, тогава – да. Парите сме ги заделили, има ги. И при добър договор, или ако се разберем, вкарваме веднага в парламента, актуализираме бюджета с необходимата сума и плащаме.

Водещ: Вътрешните проблеми ще ви позволят ли да направите нещо повече от магистрали, защото казахте „Хемус“, казахте Долна Митрополия, нещо повече от магистрали?
Бойко Борисов: Вие сте много интересни хора.

Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Завчера 500 000 автомобила се движеха по тези магистрали и ги е яд, защото ремонтирам мостове. Мостове на по 37 години, които не са паднали – Господ ни е пазил.

Водещ: Не, аз искам нещо повече.
Бойко Борисов: И защо не се запитахме защо 37 години някой не ги ремонтира в края на краищата?

Водещ: Нямам нищо против мостовете.
Бойко Борисов: Като нямате, защо тогава го казвате? 500 000 автомобила излязоха от София и отидоха на почивка по „Струма“, по „Марица“, по „Тракия“.

Водещ: Г-н премиер, имам предвид, че вероятно има нужда от решителни реформи в други сектори, в които имате нужда от подкрепа.
Бойко Борисов: Аз мога да изброявам още един час. В кои? В кои други сектори?

Водещ: В здравеопазването, например?
Бойко Борисов: В здравеопазването никога не е правено толкова много, колкото в момента. И днес взехме решение за бременните, за малките деца, цялото проследяване на бременността – 50 млн.

Водещ: Взехте решение да давате. А ако трябва да режете?
Бойко Борисов: От кого да режем?

Водещ: В системата – нещо, което е гнило, нещо, което не става – за това се иска подкрепа и, как да кажа, широк хоризонт.
Бойко Борисов: Аз истински съжалявам, че някоя телевизия не беше направила разследването за ТЕЛК-овете. Ако беше направено разследването за ТЕЛК-овете от телевизия, а не от прокуратурата и МВР, щяхте да видите там колко се краде и какво се направи. Защото откакто направихме операцията с телефонните измамници, няма едно обаждане. Много работа се върши. И контрабандата – под 5%, а беше 34% като дойдохме на власт при онези същите, които говорят за корупция. Сега е 5%. Колко босове в момента, колко олигарси и така в очите на хората, защото самото определение за олигарх е съвсем различно, са в арестите и продължават операциите по тях.

Водещ: А чувствате ли умора и изхабяване?
Бойко Борисов: Не. Просто искам да видя и „Хемус“. И затова съм я направил необратима. И тогава ще видят хората от Варна, от Търговище, от Разград, от Шумен, от Търново, Севлиево, Габрово какво ще стане в Северна България. И то не им говоря утопия. За да не е утопия, както са лъгани много, не само, че се строи в момента, сега, защото работят денонощно, но и парите са заделени – да е сигурно, че „Хемус“ ще има. И тогава Северна България ще бъде съвсем друга. И то в рамките на 2-3 години говоря.

Водещ: Какво очаквате?
Бойко Борисов: И сега като се промени след няколко дена закона, на софиянци мога да им кажа, че от „Младост“ до „Тракия“ средата на май някъде ще го почнем и ще оставя последно отсечката за Банкя на околовръстния пръстен на София – последно нея ще я правим.

Водещ: Колко щедро.
Бойко Борисов: Аз съм такъв – винаги за мен последно.

Водещ: Какво очаквате от посещението на папа Франциск?
Бойко Борисов: Аз първо ще благодаря на главния кардинал, защото той ми издаде тайната как става. И се надявам с президента Радев, с българските католици, с владиката Антоний, който ще се включи с всички граждани, за което обаче се извиняваме за притесненията, които ще се причинят, но когато идва папата, цял свят е фокусиран в нас. И тогава главният секретар, който и преди това беше в София ми каза: „Той си пише винаги на листче – папата – гледай къде ще го сложи листчето. Ако го сложи в джоба, значи ще стане работата, ако го остави – аз знам по себе си – когато е нещо важно, аз си го записвам и си го слагам в джоба, за да като бръкна, да се сетя и да го свърша. Ако не ми е важно, слушам и викам „Добре, добре, ще стане“ и толкоз.“ И три пъти му виках „Ваше Светейшество, да го сложим това листче в джоба /…/. Ваше Светейшество, дайте да го сложим това листче в джоба, да си седи там в джоба“. На третия път той вика „Ти си велик, особен човек“ и взе и го сложи в джоба. Така че, това ще го кажа сега като се видим с него, че му благодаря, защото той е и един политически знак към това, което направихме. И пак и там имаше разграничения с президента по отношение на днешна Северна Македония – цял свят го подкрепи и неслучайно папа от тук ще отиде в Скопие, така че има различия. Но, за да бъда и честен – по много теми с президента сме се разбирали , разбираме се и работим и заедно. И се надявам и така да продължи.

Водещ: Последен въпрос, г-н премиер. Страх ли ви е да не би българите да спрат да ви харесват?
Бойко Борисов: Аз това го знам. За разлика от много политици, аз съм бил при Тодор Живков, когато падна от власт, тогава се запознах, когато беше под домашен арест, и цялата партия, сегашна БСП, които от 30 години са му целували ръцете и краката, се бяха изпокрили и не смеят да отидат там. Така ми беше любопитно да видя един паднал тридесет и колко години управляващ човек – как живее и какво му се случва. После имах възможност и царя – да му гледам и възхода, и да му гледам и как падна, и как накрая нямаше и няма – един общински съветник не можа да избере в София. В град, в който 1 млн. го посрещна на „Орлов мост“. И затова толкова ме е яд на моите съпартийци, защото аз съм гледал как се сриват. Ние сме направили обаче много, много добри неща. И затова трябва всичко, което е донесло щета, да се отстранява. Няма друг начин. Болезнен е, гаден е, защото много хора са направили много за ГЕРБ. Един Делян Добрев е изключително умен човек, но не може да е лице, не може да носи доверие. Можем да му ползваме потенциала, можем да му ползваме експертизата, не може да кажеш „Това е ГЕРБ“.

Водещ: Значи от това се боите – да не ви намразят вас лично?
Бойко Борисов: Не, напротив – аз знам изхода. Български политик в историята на нашия народ приживе няма одобрен. Нещо повече – на нашите царе най-велики, които се гордеем с тях, не им знаем гроба – не знаем къде е погребан нито цар Борис, нито Калоян. Твърди се, но дали е така, или не… За нито един не знаем. Нито един приживе не само не е одобрен, и убити има. Така че, за разлика от другите, аз знам изхода. Той е за всеки човек – Господ е дал – раждаш се, растеж, накрая си отиваш. Но няма да допусна да си отидем като маскари. Точно обратното – правили сме много, ще се гордеем, десетилетия ще се говори за това, което сме направили. Така, както накрая като махнаха и се махнат гадните неща, ще остане това, което сме направили добро. Но имаме още сила, още потенциал, съпротивителни сили на партията, имаме добри хора, имаме грамотни хора, много амбициозни. Аз затова казах „Изкарвам си мандата, прибирам се в партията и ще дам път на много млади хора.“

Водещ: Благодаря ви за разговора, г-н премиер.
Бойко Борисов: И аз благодаря.