Порожанов: Пострадалите от градушките стопани ще получат обезщетение

Румен Порожанов Снимка: Пресцентър

Пострадалите от градушките стопани ще получат обезщетение. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той заедно със зам.-министър Атанас Добрев и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков посетиха засегнатия от бедствието район на село Българене.

Те направиха оглед на място на пострадалите от градушката ниви и селски дворове, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.

Вече е сформирана и комисия към областната и общинската служба „Земеделие“, която описва и оценява щетите на място. Стопаните ще бъдат компенсирани в две направления по съкратена процедура. Регистрираните земеделски производители ще бъдат подпомогнати по линия на държавната помощ за компенсиране на разходите, причинени от неблагоприятни климатични събития. Те ще получат финансова подкрепа в размер на 80% от направените разходи.

По второто направление ще се подпомогнат малките нерегистрирани стопани с унищожена продукция в дворовете и градините. За тях ще бъде предоставено подпомагане по линия на държавната помощ „де минимис“ на база на оценката на щетите. Тези стопани ще подават документи при кмета в общината.

В плевенското село Българене, където градушка унищожи стопанствата и земеделските площи, на място пристигна и министър Порожанов. „Хората от Българене ще бъдат подпомогнати“, обеща министърът на земеделието на събралите се в читалището хора. На срещата той заяви, че ще съдейства максимално бързо, за да се спаси реколтата.

25 000 дка е землището на селото, като всичко е унищожено след вчерашната буря с интензивна градушка.

„На тези, които са в дворовете, на база на оценката на щетите при домати, овошки и така нататък, ще се направи помощ „де минимис“. Законът го позволява. На земеделските стопани на полето правим оценка на база на оценките за пропадналите площи. По най-бързия начин ще организираме изплащането на до 80 процента от разходите. Няма да ви караме да ни представяте счетоводни разходи. Технологичната карта е достатъчно подробно разписана, за да нямате притеснения от гледна точка на това какъв би бил, разбира се, разходите към момента на всички обработки от оране, сеене, пръскане. Включително ще видим и нашите институти към Селскостопанска академия, които са производители на семена, да доставим семена“, каза министър Порожанов, цитиран от БНР.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов разпореди на директора на Държавен фонд „Земеделие“ още днес да посети засегнатите от градушките населени места в Северна България. Щетите ще се опишат и ще има помощ за стопаните, каза той.

„Така, както направихме за хората в Исперих, Дулово, при щетите, които човек им беше нанесъл, шефът на Фонд „Земеделие“ следобед е там, със службите, които са в региона – Българене и на други места, и с индивидуален „де минимис“ да се опитаме да помогнем и на тези хора, които бедствието ги сполетя. В националните доплащания има фонд, където можем да им помогнем. Ще го пратя да изчислят, да видят, да не ги раздавам аз парите“, посочи Бойко Борисов.

Хората ще могат да кандидатстват за обезщетение, обясни за „Хоризонт“ кметът на Левски Любка Александрова.

„Ще сформираме комисия, която ще отива на място, ще опише щетите на хората. Предполагам, че още първия ден ще се справим със ситуацията, след това и с оценката. Окомплектовано всичко това се изпраща на комисията по бедствия и аварии и там вземат решение да обезщетят хората“, обясни Александрова.

Вчера градушка падна в няколко района на Централна Северна България. Северно от Ловеч и в плевенското село Българене паднаха ледени зърна с големината на орех.

„100% всичко е убито. Земята напълно е побеляла от снежни късове“, каза Симеонка Мусакова, кмет на Българене:

„Градушка, която беше с големината на голям лешник, имаше и като малки орехи. Много продължително, около 25 минути. Нещо страшно беше, в продължение на 25 минути всичко унищожи. Няма зеленчуци, няма овощни дървета, всичко е на земята, голи клони, няма лозя, няма посеви. Житото, царевицата, слънчогледът – 100 процента. Има счупени стъкла, има счупени керемиди, хора няма пострадали. Ток, вода има, най-вероятно купищата с лед, които сме изринали, ще седят поне два дена. Такова бедствие, на 63 години съм, не съм виждала. Нещо страшно беше“.

Повечето хора нямат застраховки. Днес пострадалите ще подадат жалби за помощ в Община Левски.

По-слаби градушки са паднали в районите на Благоевград и Пловдив, съобщиха за „Хоризонт“ от Националния институт по метеорология и хидрология.

Противоградни ракети са изстреляни в областите Пазарджик, Стара Загора, Сливен и в село Голям чардак, Пловдивско, съобщиха от Изпълнителната агенция за борба с градушките.

Жълт код за силен вятър е обявен в 18 области на страната днес, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология. Очаква се поривите на вятъра да достигнат до 80-90 км/час.