Виго Мортенсен: Абсурдно е крайнодясна партия да се рекламира с Арагорн

Колажът с кадър от "Властелинът на пръстените"

Актьорът Виго Мортенсен, добил най-голяма известност с ролята си на Арагорн в сагата „Властелинът на пръстените“, заклейми испанската крайнодясна партия „Вокс“, съобщиха информационните агенции, цитирани от БНР.

Причината е, че антимигрантската формация използвала колаж с Арагорн в Туитър в предизборната си кампания за вота през април.

Снимката, публикувана в официалния „Туитър“ профил на националистическата партия през април, показва Арагорн, готов да се изправи срещу събраните орди от явните настоящи врагове на „Вокс“, сред които попадат и медиите, каталунските сепаратисти и малък призрак в цветовете на дъгата, използвани обикновено от ЛГБТ общността.

„Абсурдно е да свързват мен като актьора изиграл Арагорн – човек с интерес към голямото многообразие от култури и ценности ив Испания и по света, с ултранционалистка и неофашистка партия“, написа Мортенсен (60 г.) в коментар за испанския в. „Ел Паис“.

„Трябва да се доста невежи, за да смятате, че е добра идея по този начин да популяризирате ксенофобска и крайнодясна партия“, подчерта още актьорът.

„Бих се изсмял на подобна нелепост, но „Вокс“ влязоха в долната камара с 24 депутати, това не е шега и ние трябва да бъдем нащрек и проактивни като Арагорн в сагата на Толкин“, съветва още роденият в Ню Йорк Мортенсен.

През април „Вокс“ спечели 24 места в общите избори, обещавайки да „направи Испания отново велика“. Партията се противопоставя на мултикултурализма, неограничената миграция и онова, което тя нарича „радикален феминизъм“.

Макар да отхвърля определението крайнодясна, политиките й относно имиграцията и исляма я поставят наравно с други крайнодесни и популистки партии в Европа.

Успехът на партията е и първият случай, в който крайнодясна партия печели места в испанския парламент от повече от 40 години.

Във филмовата трилогия „Властелинът на пръстените“, базирана на книгите на Дж. Р. Р. Толкин със същото име, Мортенсен играе воина Арагорн, влюбен в елф. Той е част от задругата, която заминава, за да спаси Средната земя от злия Саурон. В нея влизат още хобити, човек, елф, джудже и магьосник.

От „Уорнър брос“ потвърдиха през април, че не са давали разрешение тяхна интелектуална собственост да бъде използвана от „Вокс“.

„Знаем, че „Властелинът на пръстените“ има много фенове, но „Уорнър брос“ не е давал разрешение за използването на наша интелектуална собственост за каквато и да било политическа кампания“, написа студиото в „Туитър“ профила си на испански.