Пуснаха под домашен арест Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Десислава Иванчева
Десислава Иванчева. Снимка от Канал 3

Апелативният спецсъд постави под домашен арест Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Те бяха задържани за постоянно в ареста, след като бяха осъдени на 20 и 15 години затвор за поискан подкуп и помагачество миналия месец. Определението на съда е окончателно, предаде БТА.

В мотивите си за промяна на мярката съдебният състав посочи, че двете подсъдими са имало добро процесуално поведение, както и че няма доказателства, които да предполагат, че ще се укрият. Според съда е силно занижен и рискът от извършване на престъпление. Сред аргументите е и здравословното състояние на Иванчева и семейното положение на Петрова.

По време на заседанието двете подсъдими обясниха, че са спазвали стриктно домашния си арест, който изтърпяваха до присъдата си като казаха, че са ги проверявали по два-три пъти на ден. Иванчева представи документи, че й предстои безкръвна операция в края на месец. Петрова помоли за по-лека мярка, за да се грижи за семейството си и да има възможност да подготвя защитата по делото си, тъй като условията в ареста не го позволяват.

Двете жени трябва да бъдат освободени днес. Адвокатът на Иванчева Николай Хаджигенов коментира пред медиите, че по-скоро е изненадан от решението от съда, въпреки че защитниците са направили всичко възможно, за да се стигне до този изход.

Хаджигенов заяви, че този съдебен процес не е обикновен и не е – прокуратурата срещу Иванчева и Петрова, а е „борбата на народа срещу прокуратурата“. Това е битка за правосъдие, допълни той и каза още, че ще направи всичко тази битка да бъде спечелена, защото „това е битка за всички нас“.
Прокурор Тихомир Стоев коментира, че съдът е постъпил така, както е решил. И заяви, че е защитил позицията на прокуратура такава, в която е убеден, а съдът е този, който взима решението по свое усмотрение. Като допълни, че дали двете подсъдими ще се укрият или не – времето ще покаже.

На 15 април Специализираният съд призна за виновна отстранения кмет на район “Младост” Десислава Иванчева за искан подкуп от Александър Ваклин в съучастие с Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Иванчева ще трябва да заплати 10 000 лв., вместо 20 000 лева заради нарушените й права по време на ареста. Тя няма да може да заема държавни длъжности и се предвижда част от имуществото й да бъде конфискувано. Съдът реши, че Иванчева, Петрова и Дюлгеров са виновни.

Според магистратите има достатъчно доказателства за това, че те заедно са поискали подкуп от Александър Ваклин в размер на 20 евро за кв.м. разгърната площ от сграда, която той е искал да построи. Заместничката на Иванчева, Биляна Петрова получи 15 години лишаване от свобода и 15 хил. лв. Глоба, както и забрана 15 години да заема държавни длъжности. Бившият кмет на района и считан за посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров получи 12 години лишаване от свобода, 12 хил. лв. глоба и 12 години забрана да заема държавни длъжности.

В зала съдията Иво Хинов подчерта, че постановените от него присъди са за поискан, а не за взет подкуп. Мотивите на магистратите за присъдата бяха, че е имало много политически нюанси в делото и всички те са взети предвид. Съдията заяви още, че сред многобройните доказателства няма никакви данни да е имало подбудителство към подкуп или някой да е подстрекавал двете жени да искат такъв. Все още се чака да излязат мотивите, с които Хинов прати тримата зад решетките.

Присъдата е на първа инстанция. Адвокатите и на тримата ще обжалват присъдите.