БЛС настоява държавата да плаща потребителска такса за преглед на дете

БЛС настоява за въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата. 

Делегатите на 70-ия извънреден събор на Българския лекарски съюз дадоха мандат за преподписване на анекс към Националния рамков договор за 2018 г., съобщиха от БЛС.

С 221 гласа „за“ делегатите са упълномощили представители на УС на БЛС да преподпишат анекс към НРД за 2018 г. По време на преговорите БЛС ще настоява по най-бързия начин да се договори увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца, бременни и в областта на пулмологията.

Гласувана е била и декларация за устойчива и реална политика в здравеопазването. В нея се казва, че българските лекари с тревога следят поредицата от протести в страната. „БЛС се солидаризира с изказаните от нашите колеги – педиатри от Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“, проблеми. Те могат и трябва да бъдат решени чрез повишаване на цените на клиничните пътеки в болничната помощ и чрез повишаване на цените на медицинските дейности и капитацията в извънболничната“, посочват от лекарския съюз.

От БЛС настояват в спешен порядък да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в педиатрията, а ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения. Лекарите искат увеличаване на цените на педиатричните клинични пътеки от 1-во до 3-то ниво още в рамките на сега действащия анекс към НРД за 2018 г., като за тази цел се използва резервът на НЗОК.

БЛС настоява за въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата, както и да се отпуснат допълнителни средства в размер на 6 процента от резерва на НЗОК, които да се използват за доболнична помощ още в рамките на действащия анекс към НРД за 2018 г.

Лекарите искат изплащане на т. нар. надлимитна дейност на болниците на стойност 153 млн. лв. с икономии, реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г. Те се обявяват и за достойно заплащане за всички работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти.
На събора са били приети и промени в устава на съсловната организация, като за първи път гласуването е било машинно. Отпада Акредитационният съвет. Запазва се сегашното заплащане и структура на ръководство на съюза от председател, двама зам.-председатели и главен секретар. Не е било прието предложението заемащите платени длъжности в УС на БЛС да нямат право да заемат и длъжност управител на общински и частни ДКЦ и медицински центрове. Според приетите промени в устава, БЛС вече ще поддържа печатен и/или електронен орган.