Как ще бъде посрещнат Орбан в Белия дом?

Унгарският премиер Виктор Орбан

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан пристига на посещение в САЩ, но остава неясно доколко приятелски ще бъде посрещнат в Белия дом, коментират в европейската редакция на изданието Politico. 

Когато Доналд Тръмп стана президент на САЩ, европейският лидер, който се противопоставя яростно на имиграцията, видя международна легитимност за своите политики. Но повече от две години унгарският премиер Виктор Орбан – единственият лидер на ЕС, който подкрепи кампанията на Тръмп по време на изборите през 2016 г. – не получи покана да посети Белия дом, въпреки че американският президент бе домакин на много други лидери на държави-членки на Общността. Промените в ръководството на Държавния департамент започнаха да отварят врати за унгарското правителство, уверени са в редакцията, като припомнят за силното лобиране от страна на Будапеща.

И така – Тръмп ще бъде домакин на Орбан, първият унгарски премиер, който ще бъде приет за среща в Белия дом от 2005 г. насам.

Посещението „ясно повишава неговия профил“, каза бившият главен стратег на Белия дом Стив Банън, който се среща няколко пъти с Орбан и неговите съветници.

„Администрацията на Обама и Държавният департамент напълно изключиха Орбан. Той е човек, когото Тръмп е проследил много отблизо“, заяви Банън, който напусна Белия дом през август 2017 г.
Но не е ясно колко приятелски ще бъде приветстван Орбан. Докато ограничителната имиграционна политика и скептицизмът на Орбан относно международните институции отразяват собствената реторика на Тръмп, унгарският лидер е изправен пред критики от страна на ЕС, Държавния департамент и групите на гражданското общество, които твърдят, че управлението на Орбан е разрушило демократичните ценности. Орбан е критикуван за ограничаване на свободата на пресата, подкопаване на независимостта на съдебната власт, преследване на независими неправителствени групи, насърчаване на расистки и антисемитски конспирации и разбиване на Централноевропейския университет, институция, основана от американския милиардер Джордж Сорос.

Опасенията за китайското и руското влияние в Унгария също се очаква да бъдат засегнати в преговорите в Белия дом.

Високопоставен представител на Белия дом предупреди, че макар „Унгария да е голям съюзник”, това не означава, че Тръмп не е „обезпокоен” от демократичното отстъпление на управляващите в Будапеща. Все пак, добави източникът, Тръмп е „развълнуван за тази среща. … Той обича да приема чужди лидери в Белия дом“.

Превод: Агенция „Фокус“