Цацаров след среща с Радев: Започването на консултации за нов главен прокурор сега е прибързано

Румен Радев и Сотир Цацаров Снимка: president.bg

Започването на консултации днес за мен е доста прибързан процес. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред медиите след среща с президента Румен Радев във връзка с предстоящия избор на нов главен прокурор на Република България, предаде БТА.

Той допълни, че е споделил тази своя позиция на президента. И е подчертал, че е важно тези консултации да покажат волята на президента за стриктното спазване на Конституцията и закона – „да не се превръщат в процес, който може да бъде тълкуван като опит за влияние върху първата част от процедурата, свързана с номинация на кандидатури и избор, по която той няма никакви правомощия по Конституция“.

Цацаров отбеляза още, че според закона процедурата за избор на нов главен прокурор най-рано може да бъде открита на 10 юли, а най-късно на 10 септември тази година. Гласуването било възможно да се състои в края на октомври, началото на ноември.

Сотир Цацаров коментира и позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова, изразена в Асеновград ,за правомощията на главния прокурор. По думите му тя заявила, че безконтролната власт на главния прокурор трябва да се редуцира и това да стане преди да се извърши изборът за нов ръководител на прокуратурата. Цацаров постави и въпроса за това защо Нинова не е повдигнала тази тема преди година или пет месеца, а точно сега.

Според Сотир Цацаров нямало съвпадение в позицията, изразена от Корнелия Нинова, и тази на държавния глава. Президентът бил изразил ясното становище, че при всички случаи, каквито и промени със статута на главния прокурор да бъдат обсъждани, те трябва да се случат при вече избран главен прокурор, който да представлява професионалната общност и интересите й.

Сотир Цацаров изразил позицията, че за промените в правомощията на главния прокурор и статута на шефовете на ВКС и ВАС трябва да бъдат изпълнени препоръките на ЕК. По думите му нямало място вече за институционален инат и доводи, ако това е цената за излизане от Механизма за проверка, тя трябвало да бъде платена. „А и тя трябва да бъде платена, за да се създаде някакъв механизъм, и то съвсем действен, на контрол“, допълни Цацаров.

Главният прокурор съобщи, че до три седмици Министерството на правосъдието ще внесе законопроект в НС за промени в Закона за съдебната власт, отнасящи се към контрола и разследването на главния прокурор и шефовете на ВАС и ВКС.

По думите му правосъдният министър Данаил Кирилов „ще изненада доста хората с много изменения или много предложения, които никой не е очаквал от него“.

Главният прокурор каза още, че следващата седмица ще постави на прокурорска колегия въпроса за начална дата на започване на процедура за избор на нов главен прокурор, а колегията ще представи предложението си на пленума на ВСС.

Утре президентът има среща с Лозан Панов.