След среща с Борисов: Педиатрията в София получава 1,7 млн. лв. помощ

Снимка: Правителствена информационна служба

Един милион и 700 хиляди лева ще получи Специализираната детска болница „Професор Иван Митев“ по програмата „Майчино и детско здравеопазване“.

Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща на медици от детската болница с премиера Бойко Борисов, цитиран от „Стандарт“ и БГНЕС.

Парите ще се използват за лечение на децата и за увеличение на заплатите на работещите там.

„Утре ще внеса проект на постановление в Министерския съвет, с което ще предоставим на Министерството на здравеопазването допълнителни средства както следва – за 15 апарата за дихателна реанимация неинвазивна ще предоставим 500 000 лв., за закупуването на 50 кувьоза ще осигурим 750 хиляди лв., което значи общо 1 250 000 лв. В същото време ще предвидим и 1 700 000 лв. за педиатричната болница по програмата за майчино и детско здравеопазване, което се финансира, чрез Наредба номер 3 на министъра на здравеопазването“, заяви министър Ананиев.

Цените на клиничните пътеки за лечение на деца ще бъдат увеличени, съобщи вчера председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров след консултации с представители на Министерството на здравеопазването и Здравната каса.

Всички пътеки, свързани с пулмологията и педиатрията ще бъдат увеличени като детските пътеки, които досега са били към пътеките за възрастни ще се отделят. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни след срещата: „Увеличаваме цените на някои клинични пътеки, които дълги години не са били остойностявани и цените им не са променяни. Преобладаващата част  би трябвало да отиде за увеличаване запаса“.

Увеличение ще има и за шест клинични пътеки, по които се работи, основно в общинските болници. Ще има увеличение за една част от пътеките в детската хирургия, която е свързана с големи хирургични интервенции за бебета. Предложенията, които днес са обсъдени в полза на педиатрите, работещи в специализираната детска болница, обясни председателят на БЛС доктор Иван Маджаров: „При всички положения то ще има ефекти върху тях и то голям, защото в нашето предложение ние отделяме особено внимание точно на трето ниво, пътеки, в които се лекуват деца с много тежки заболявания“.

Тепърва предстои да се анализира каква част от тези 50 млн. лв. от резерва на здравната каса ще се отделят за педиатричните пътеки. Очаква се преговорите между Лекарския съюз, Здравната каса и министерство на здравеопазването да приключат с подписването на анекс към Националния рамков договор към първи юни.

Увеличаването на клиничните пътеки е едно от исканията на педиатрите у нас. Миналата седмица медиците от столичната детска болница „Проф. Иван Митев“ заплашиха със спиране на плановия прием на пациенти и колективна оставка, ако държавата не осигури безлимитно лечение на децата и преференциално финансиране на педиатричните болници.

Снимка: Правителствена информационна служба