Лозан Панов след среща с президента: Разговорите за нов главен прокурор са навременни

Председателят на ВКС Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов нарече „навременни“ президентските консултации около процедурата за избор на нов главен прокурор, предаде БНР.

Липсата на контрол върху главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България, заяви пред медиите председателят на ВКС Лозан Панов след среща с президента Румен Радев във връзка с предстоящия в края на годината избор на нов главен прокурор, съобщи БТА.

Той допълни, че един от акцентите на срещата е бил, че главния прокурор в България има правомощията да повдига обвинения на когото си поиска, когато си поиска и за каквото си поиска.

За разлика от главния прокурор Сотир Цацаров, който се срещна вчера с държавния глава, Панов заяви, че започналите разговори по темата са навременни.

Лозан Панов допълни, че по време на срещата днес е подновил предложението си за промени в Конституцията за мястото на прокуратурата в съдебната система и за правомощията на главния прокурор.

Председателят на ВКС коментира, че прокуратурата „ясно е показала, че обслужва управляващите“. На въпрос за сваленото доверие към него от премиера Бойко Борисов, Панов отговори, че в демократична страна всеки има право да се доверява на когото си поиска.

По думите му при нереформиран Висш съдебен съвет, в който има доминация на политическата квота, темата как ще се проведе изборът на нов главен прокурор е „почти предопределена“.

Панов изрази и позиция, че преди да се избере нов главен прокурор много трудно могат да бъдат направени промени във връзка с контрола и правомощията му.

За готвените от правосъдния министър Данаил Кирилов промени в Закона за съдебната власт за тримата големи в съдебната система Лозан Панов коментира, че те трябва да бъдат насочени към възможността да се разследва главният прокурор, но не и председателите на ВКС и ВАС. Причината е, че за разлика от прокуратурата съдът не е пирамидална структура и председателите на върховните съдилища не могат да оказват влияние на съдиите.