Борисов пред „Гардиън“: Няма по-добро място за живеене по света от ЕС

Източник: Гардиън

Бил съм по целия свят и мога да кажа, че няма по-добро място за живеене от ЕС, казва българският премиер Бойко Борисов в обширно интервю за британското издание „Гардиън“.

В момент, когато някои политици от Централна и Източна Европа извличат изгода от враждебността срещу Брюксел, българският премиер има друг подход. Той опитва да спечели благоразположението на Европа чрез чар и ласкателство, въздържа се от антибрюкселска реторика и вместо това изтъква ползите, които евроинтеграцията е донесла на България, коментира „Гардиън“, цитиран от БТА.

Българският премиер внимава да не критикува никой от европейските си колеги, има положително отношение дори към Тереза Мей, огорчила много лидери в ЕС след две години суетене около Брекзит. „Виждал съм как Тереза Мей полага всички усилия да се аргументира пред останалите 27 държави членки, които й се противопоставят. Не ми се иска да съм на нейно място в този момент. Но тя се бори здраво. И полага всички усилия нещата да сработят“, каза Борисов.

Запитан за различните визии за бъдещето на Европа, предложени от френския президент Еманюел Макрон и унгарския премиер Виктор Орбан, Борисов не разкритикува нито идеята на Макрон за прогресивен и интегриран континент, нито модела на Орбан за силни суверенни държави. „Ние си имаме българска визия. В някои аспекти тя съвпада с тази на Макрон или на Орбан, а в други – не“, каза той.
Борисов балансира внимателно между западните си партньори и Русия. България бе една от малкото страни от ЕС, които не изгониха миналата година нито един руски дипломат от солидарност към Великобритания след покушението срещу Сергей Скрипал, отбелязва „Гардиън“.

Запитан дали Русия е стратегически партньор или стратегическа заплаха за България, Борисов не даде директен отговор. „Вашите въпроси винаги са дихотомии“, оплака се той. „Би било абсолютна грешка да се твърди, че Русия е враг или заплаха. Същевременно моето правителство и политическата ми партия са 100 процента с евроатлантическите организации“, добави той.

Борисов получава признание за това, че не създава главоболия на Европейската комисия в момент на обтегнати отношения с Полша, Унгария и Румъния, отбелязва „Гардиън“.