Танева: Вече имаше индикации за проблеми с къщите за гости, докато бях министър предишния мандат

Десислава Танева

Когато бях министър на земеделието (2014 – 2017 г.) отказах да разпиша каквито и да е мерки за „Къщи за гости“ тъй като вече имаше индикации за проблеми, каза пред журналисти в МС новият земеделски министър Десислава Танева.

С моя екип направихме така, че да не се спира европейската земеделска програма заради тези проблеми, посочи тя. Контролът върху вече одобрени проекти и сключени преди моя мандат договори, на тези обекти, е на други лица, каза Десислава Танева, цитирана от БТА.

Работила съм винаги по правилата, каза земеделският министър, запитана дали ще се бори с корупцията в сектора. В България обаче всичко се изкривява – един европейски регламент или правило се приемат с определена философия, които трябва да се спазват, а ние търсим вратички, за да се възползваме от тях, посочи Танева.

Новата програма за селските райони ще е по-добра от настоящата – тя ще се подготвя още година и половина и е много важно да бъдат опредени програмите и акцентите в нея, за да постигнем подобряване на сектор „Земеделие“ и на живота в селските райони, каза Танева.

Запитана Дали Делян Пеевски кадрува в ДФ „Земеделие“ Десислава Танева каза, че няма такива данни. В първия ми мандат като министър имах пълната свобода да избера такива кадри, за които смятам, че носят морала и отговорността да работят в обществен интерес. В момента няма нищо, което да е променило тази ситуация, макар че и сега управляваме в коалиция. Безспорно кадрови решения на управленско ниво ще наложат консултации, посочи тя.

Аз съм диалогичен човек и дори да няма такова правило, пак бих го направила. Винаги ще се опитвам да намеря консенсус с опозицията, независимо коя е тя, посочи земеделският министър. Танева добави, че първото нещо, което ще направи оттук нататък, е да се срещне с представители на браншовите организации в сектора на земеделието. Основната ни стратегическа задача е концепцията за позицията на България в новата Обща селскостопанска политика /ОСП/ на ЕС, подчерта тя.

Иванка Багдатова-Мизова ще бъде освободена от ДФ „Земеделие“ в първия възможен момента според процедурата за свикване на Управителен съвет на Фонда според закона, каза още Десислава Танева.