Андрей Новаков пред Вевести: Обещанията на популисти и социалисти са като подвеждаща реклама на кредит – със звездички и параграф ситен шрифт

Евродепутатът Андрей Новаков Снимка Вевести.бг

Минимална европейски заплата е една невероятно добра идея, но само и единствено на хартия. Икономиката на България не е лаборатория и за щастие в последните 10 години не сме допускали леви експериментатори, коментира в интервю специално за Вевести.бг кандидатът за евродепутат Андрей Новаков

– Ако бъдете избран за евродепутат, какви ще бъдат вашите ангажименти, какви идеи и каузи ще защитавате?

– Не ангажимент, а мисия ми харесва повече. Ангажиментът е тежест. Ако след 27-ми просто влезем в офисите си с ангажименти, а не с мисия и желание, значи сме се провалили.  

В този ред на мисли, се радвам, че през изминалите четири години и половина научих най-важното – да чувам проблемите, страховете, вълненията  и идеите на хората. Точно те задават пулса на Европейския парламент, а не някой друг. Именно българите трябва да са нашият компас.

Още на 27-ми бих продължил започнатото. Преди година Европейският парламент ме натовари с честта и с отговорността да бъда съавтор и преговарящ по правилата и бюджета за европейските фондове след 2021г. Трябва да доведа до успешен край предстоящите тежки преговори между европейските институции.

Защо ни трябват тези инвестиции? Защото вярвам, че иновациите и индустрията са ракетата носител на България. Виждам, че можем да произвеждаме качество, което се цени в Съюза и извън него – машини, електроника, софтуер и услуги. Европейските средства помагат на компаниите ни да произвеждат в България и да се разрастват. Последното означава заетост и доходи, които завъртат колелото на икономиката.

– Кои са основните предизвикателства пред обединена Европа в момента – бюрокрацията, мигрантският въпрос, евроскептицизмът?

– Европа представлява най-голямото предизвикателство за самата себе си. Като европейци, ако успеем да съхраним и развием Съюза, няма да има непреодолимо външно предизвикателство. На Европа й трябва обща книга, от която да четем всички – обща посока, цели и хоризонт.

Именно за това, повече от всякога, държавите трябва да работят за Европа, за да може и тя да работи за тях. В това отношение Българското председателство бе показателно, а резултатът от него е все по-голяма подкрепа от Блока. Той  ще е толкова амбициозен, колкото са амбициите на всички държави взети заедно.

Брекзит, популистите, евроскептиците, миграцията, отношенията със САЩ, Китай и Русия сa неотложните ни задачи. Непредвидените предизвикателства ще дойдат в допълнение.

– Реална заплаха за бъдещето на ЕС ли е надигащата се в Европа национално-популистична вълна и нейното бъдещо представителство в Европарламента?

– Лъскавият популизъм под формата на утопични хрумвания и фалшиви новини е заплаха за всички нас и от там – за Европа. Исторически погледнато, в цяла Европа и в България, колкото по-далеч и по-дълго са популистите и социалистите от властта, толкова по-добре се развива една държава.

Обещанията на популисти и социалисти са като подвеждаща реклама на кредит – със звездички и параграф ситен шрифт. Истината е, че отивайки до урните, или инвестираш в нещо разумно с възвръщаемост или прахосваш за нещо евтино в лъскава опаковка. Именно последното са лявото и популизмът.

– Много се говори за избор – Европа на нациите или Европа на отечествата. Какъв е изборът на ГЕРБ и доколко тези две „алтернативи“ могат да бъдат обединени безконфликтно?

– Тези избори са важни за всички – от Дъблин до Варна и от Стокхолм до Валета. Важни са, както за София, така и за най-отдалеченото планинско село някъде из Северозападна България. Европейската ориентация е ДНК-то на страната ни и това по никакъв начин не пречи ние преди всичко да сме българи със свое лице, култура и ценности. Именно това е многообразието, на базата на което е изграден Съюзът.

– Реални ли са опасенията за създаване на „Европа на 2 скорости“ и попадането на България във втората писта?

– Две и повече „скорости“ е болнавата концепция, с която няма да се примиря и през евентуален следващ мандат.  В комбинация с тази идея е и разбирането за център и периферия в Европа – еднакво недопустимо схващане.

Ако си представите, че Съюзът е лек автомобил, на който всяко от четирите колела се движи с различна скорост, какъв ще е резултатът? Именно това представлява идеята за Европа на различни скорости.

Що се касае до България, благодарение на всичко, направено през последните десет години, отдавна не сме в аварийната лента на Европейския съюз. С предстоящото ни влизане в Шенген и в Еврозоната окончателно слагаме край на всички спекулации.

– В последните месеци се дискутира предложението за въвеждане на минимална европейска заплата за всяка от страните членки. Основният Ви опонент – БСП вече я подкрепи. Каква е Вашата и на кандидатите от ГЕРБ позиция?

– Toва е една невероятно добра идея, но само и единствено на хартия. Икономиката на България не е лаборатория и за щастие в последните 10 години не сме допускали леви експериментатори. Нека да си представим, че искаме да въведем такава заплата на европейско ниво. Как ще стигнем до компромисно число, ако минималното месечно възнаграждение в Люксембург е 2,000 евро, а в Румъния – малко над 300 евро? Или с лекота ще намалим заплатите в Люксембург и ще вдигнем тройно минималните в Румъния? Милиони румънци ще останат без работа, защото това ще е изкуствено повишение, което няма нищо общо с ръста на икономиката. Други проблеми са различните данъци, валути и обменни курсове.  

Успешната и единствено разбираема за мен формула е, че първо работиш за производството, после то ще работи за доходите, а двете – за икономиката, демографията и всичко останало. Именно така от 2009г. до сега заплатите нараснаха двойно. Тази година имаше и увеличение на минималната заплата, а до 1-ви януари 2021г. то ще се равнява на 22% ръст.  Това прави ГЕРБ.

– Какво на практика означава да се отстоява националният интерес в Европейския парламент и възможно ли е той да влезе в противоречие с общоевропейските позиции по даден въпрос?

– Всеки ред европейско законодателство подлежи на подробни и дълги обсъждания в Съвета и в Парламента. В този процес е нормално да има различия и разминаващи се интереси. Присъствал съм на преговори, в които има толкова мнения, колкото са държавите членки. По начало, никога не е възможна общоевропейска позиция. Целта е да стигнем до компромис – едновременно мразена и обичана дума в Брюксел. Българският интерес е някъде там. Радвам се, че особено по времето на Българското председателство той бе отстояван.

– Можете ли да посочите един или няколко приоритета, по които всички български евродепутати, независимо, че са от различни политически семейства, трябва да работят заедно?

– Опитът ми от последните години в институцията показва, че йерархията на приоритетите трябва да постави на първо място националния интерес, последван от европейския и чак тогава може да има място за тясно партийни стремежи. Надали има по-належаща битка за довършване от пакет „Мобилност“.

Европейски избори 2019. Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление