Каракачанов: Ще ми се да бъда оптимист за преговорите със САЩ за F-16

Красимир Каракачанов. Снимка: Министерство на отбраната

Ще ми се да бъда оптимист за преговорите със САЩ за закупуване на нови изтребители F-16. Самолетът е хубав. Това коментира в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БТА. 

Той заяви, че очаква част от делегацията да се завърне тази събота от САЩ, като в неделя ще получи повече информация.

По думите му всичко е въпрос на преговори. Според Каракачанов на този етап някои от параметрите не били удовлетворителни във финансово изражение, като ще се водят разговори те да бъдат понижени до поносими нива.

По думите на вицепремиера и министър на отбраната България има много ясна позиция, че иска да превъоръжава своята авиация с този самолет.

„Декларирали сме нашите финансови възможности, но от едно ниво нагоре не знам дали е оправдано за обществото и данъкоплатеца. Не разглеждам тази сделка като бизнес и би следвало така да я разглеждат и нашите партньори“, каза Каракачанов.

Той заяви, че това е „сделка, с която започва модернизацията на българската авиация“.

Каракачанов припомни, че има решение на парламента с ясна цена, „като има и позволението да се отклоним от тази цена, но то трябва да е поносимо над този 1,5 млрд. лева без ДДС“.

Другият въпрос, по който трябва да продължат разговорите, е начинът на плащане – еднократно или на няколко вноски, добави той.

„На този етап има разбиране от американската страна. Надявам се, че изявлението, което направи Белият дом, когато взехме решение да започнем преговори с тях, ще стане реалност, а именно, че американската страна ще се съобрази с нашите финансови възможности“, каза Каракачанов.

В крайдунавския град той участва в националната информационна кампания „Бъди войник“. В централната част е изложена техника на ВМС и на Сухопътните войски. Представени са въоръжение, специални екипировки, водолазно оборудване, както и техника – бронирана колесна машина „Гардиън“, БТР 60 ПБ и товарен автомобил „Мерцедес“. На информационна борса младежите могат да се запознаят с възможностите и условията за кандидатстване за постъпване на военна служба.

Каракачанов обясни, че целта на кампанията е да популяризира армията и военната професия пред народа.

„След 30 години съкращения в армията има цели региони в България, включително и област Русе, в които хората отдавна не са виждали военна техника и български войници“, каза министърът на отбраната.

По думите му от кампанията има ефект – през миналата година за първи път постъпили повече военнослужещи, отколкото са напусналите армията.

Каракачанов даде и пример отпреди два дни – за един от конкурсите за набиране на военнослужещи в сухопътни войски имало 430 кандидати за 175 места.