Андрей Ковачев: Няма как да се случи ляв завой за Европа

Ковачев станишев
Кадър от БНТ

Според Сергей Станишев целта на ПЕС е социална промяна в ЕС

Няма как да се случи ляв завой за Европа. Няма възможност ПЕС да имат повече депутати от ЕНП в следващия парламент.

Това каза кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Андрей Ковачев при дебата му тази сутрин с лидера на ПЕС Сергей Станишев по БТВ.

„След европейските избори ЕНП ще има най-много представители. Убеден съм. Няма как да има такъв ляв завой. Едно са думите и хубавите фрази, реалността е съвсем друга“, заяви той. „Ние предлагаме най-реалната промяна за Европа. В гарантирането на физическата и социалната сигурност на гражданите, базирана на икономиката, на общите политики по сигурност и отбрана, и външна политика“, посочи Андрей Ковачев.

„Когато имаме по-добри макроикономически показатели и събираме повече в бюджета, тогава можем да си позволим повече за социална закрила. През 2018 година 35,5% от разходите ни отиват за социална закрила. При Сергей Станишев през 2009 година са били 28.7%“, коментира той. „Ще цитирам Маргарет Тачър: „Проблемът на социализма е когато свършат чуждите пари“. Трябва да генерираме богатство от икономиката, за да можем да преразпределяме каквото и да било друго“, посочи Ковачев.

Той опроверга твърдението на лидера на ПЕС и кандидат за евродепутат Сергей Станишев, че ЕНП прави политики на орязване. „Няма политики на орязване, има консолидация на макроикономическата рамка на ЕС и дисциплината в еврозоната“, изтъкна Андрей Ковачев. „Растежът не се получава с декларация на социалистите. Икономиката вдига заплатите“, посочи той. „Класика в жанра е когато социалистите искат да преразпределят нещо, което нямат“, коментира Ковачев. „В листата на БСП има големи специалисти по фалити. Те знаят как един долар се прави 3 хил. лева“, каза още той.

„Целта на социалистите е в ЕС да настъпи социална промяна“, посочи от своя страна Сергей Станишев. Стремим се към ново прогресивно ляво центристко проевропейско мнозинство. „Няма да има националистическо цунами, което да помете ЕС, от което се опасяваха преди половин година“, коментира той. „Много е забавно, когато ЕНП, които управлявате ЕК поне от 25 години, говорят за промяна. Ако искаха промяна можеха да я реализират“, заяви Сергей Станишев.