GlobalData: Европейските фондове и инфраструктурата ще стимулират строителството в България

АМ "Тракия" Снимка: МРРБ

Растежът на строителната индустрия в България се забави през 2018-а година до 3,7% от 4,4% през 2017-а година. Очаква се обаче стойността на продукцията в строителния сектор да се повиши на годишна база в реално изражение с 4,4% между 2018-а и 2023-а година, показва анализ на базираната в Лондон водеща компания за данни и анализи GlobalData Plc, цитиран от БНР.

Докладът на GlobalData „Строителството в България – ключови тенденции и възможности до 2023-а година“разкрива, че стойността на продукцията в строителната индустрия се очаква да нарасне от 8,7 млрд. долара през 2018-а година до 10,7 млрд. долара през 2023-а година при константен обменен курс на щатската валута.

Водещият икономист на GlobalData – Дани Ричард коментира: „Очаква се българската строителна индустрия да бъде движена от усилията на правителството да развие транспортната инфраструктура и пазара на жилища в страната“. Според него финансовата помощ от ЕС също ще подкрепи растежа в строителния сектор през прогнозния период, като се очаква България да получи 4,5 млрд. лева (около 2,7 млр. долара) от бюджета на ЕС за 2019-а година, от които 1,5 млрд. лева (около 903,9 млн. долара) ще бъдат разпределени за инфраструктурни проекти в страната“.

Според анализа GlobalData инфраструктурното строителство ще бъде най-големият пазар в българската строителна индустрия през разглеждания период, формирайки 36,1% от общата му стойност през 2018 г.

Очаква се пазарът да остане доминиращ сектор през прогнозния период, въпреки че изграждането на инфраструктура ще загуби известен дял, достигайки през 2023-а година 33,9% от общата стойност на строителната индустрия в България. Растежът в сектора ще бъде подкрепен от правителствени инвестиции в проекти за строителство на железопътна инфраструктура и на пътища за автомобилния транспорт. В бюджета за 2019 г. българското правителство обяви планове да инвестира 550 млн. лева (около 331,4 млн. долара) за инфраструктурно развитие.