Разбиха международна банда за киберпрестъпления с българско участие

Снимка: pixabay.com

Международна престъпна банда, която е използвала зловреден софтуер, за да се сдобие със 100 млн. долара от над 40 000 жертви, е била разбита с помощта на сложна полицейска операция и разследвания в България, Германия, Грузия, Молдова, САЩ и Украйна, предаде Би Би Си, цитирана от БНР.

Бандата е заразявала компютри с вируса GozNym, който краде банкови детайли за достъп до сметката на жертвата. Престъпната група се събрала в онлайн форум, в който потребители са рекламирали способностите си.

Детайли около операцията бяха разкрити в щабквартирата на Европол в Хага. Полицейската агенция заяви, че разследването е било безпрецедентно, особено предвид трансграничното сътрудничество.

Десет членове на бандата са с повдигнати обвинения в Питсбърг, САЩ, включително в кражба и пране на пари с помощта на американски и чужди банки.

Петима руснаци се издирват, включително двама, които са разработили вируса и са го давали на други киберпрестъпници.

Други членове на групата ще бъдат изправени пред правосъдието, сред които лидерът ѝ в Грузия. Друг член, чиято роля била да поема контрол над сметките на жертвите, е бил екстрадиран от България в САЩ, където ще бъде създаден.

Двама други са обвинени в пране на пари в Германия.

Сред жертвите са малки фирми, адвокатски кантори, международни корпорации и неправителствени организации.