Асим Адемов пред Вевести: Предстоят трудни времена за ЕС, но вярвам, че разумът ще надделее

Асим Адемов Снимка: Пресцентър

Популистко е партия столетница като БСП, преживяла не едно и две управления на страната, фалирала не веднъж или два пъти държавата, да подкрепя идеята за минимална европейска заплата, казва в интервю специално за Вевести.бг кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Асим Адемов

 

– Ако бъдете избран за евродепутат, какви ще бъдат вашите ангажименти, какви идеи и каузи ще защитавате?

– Изпълнен съм с енергия и ентусиазъм да продължа започнатото в сферата на образованието и младежките политики. Влизам в борбата, убеден, че съм част от най-достойния отбор на България, който успешно защитава националните ни интереси в Европейските институции. Каузата ни е да продължим с моите колеги от ГЕРБ да защитаваме националния интерес на България. Това означава да продължи успешната икономическа политика за повече работни места, по-високи заплати, повече възможности за младите. За повече сигурност, стабилност и перспективи в ЕС.

Основен приоритет за мен ще бъде образованието, както и досега. Ще довърша започнатото през изминалия мандат – ще продължа да развивам кампаниите си „Да опознаем ЕС“ и „Да върнем родителите в училище“. Защото образованието е в сърцето на всяко преуспяло общество. Ще работя за по-добри условия за живот и повече възможности и работни места за младите.

– Кои са основните предизвикателства пред обединена Европа в момента – бюрокрацията, мигрантският въпрос, евроскептицизмът?

– Европейският съюз се намира в най-трудния период от самото си създаване досега. Изправен е пред редица предизвикателства, като Брекзит, мигрантската криза и надигащата се вълна националистически движения. Виждаме, че и доста държави затварят външните си граници в рамките на Шенгенското пространство, което показва дълбокото разделение между страните членки по отношение на въпроса с мигрантите. А не помагат и казусите, касаещи върховенството на закона, като процедурите срещу Полша и Унгария.

Предстои много дипломатическа работа и работа с хората, за да преборим евроскептицизма и да сложим на преден план не това, което популистите изкарват като слабост и разединение, ами това, което ни обединява – европейската идея. Що се отнася до нашите външни граници, можем с удовлетворение да отбележим факта, че правителството ни подсигури опазването на границата с Турция, която се явява външна и за ЕС, поддържайки в същото време балансирана политика в отношенията си с турското правителство.

Според мен предстоят трудни и решаващи времена за Съюза и вярвам, че разумът ще надделее и че ще излезем по-силни и по-обединени, за да продължи да съществува най-успешният мирен проект в света.

– Реална заплаха за бъдещето на ЕС ли е надигащата се в Европа национално-популистична вълна и нейното бъдещо представителство в ЕП

– Да, наистина се надига сериозна вълна от популисти в Европа, а и не само. Тя е постоянно подклаждана от фалшиви новини и спекулации, а в днешното време на глобализация и социални мрежи заплахата е действително реална. Затова следва да продължим работата в борбата с фалшивите новини и да работим по-близо до хората – да продължаваме непрекъснатия диалог, срещите лице в лице и да сме винаги насреща, когато хората имат притеснения или въпроси. Въпреки това не мисля, че тяхното представителство в ЕП е притеснително – такива винаги е имало и ще има. Веднъж щом започне сериозната работа е трудно да даваш резултатност, когато си в малцинство. А популистите засега не намират широка подкрепа в европейските институции.

– Много се говори за избор – Европа на нациите или Европа на отечествата. Какъв е изборът на ГЕРБ и до колко тези две алтернативи могат да бъдат обединиени безконфликтно?

– В контекста на евроскептицизма е трудно да се говори за повече Европа, Европа на нациите. На дневен ред е Европа, като семейство, като единство в многообразието. Безспорно нациите, които сформират това семейство са различни. Но всички са обединени около една идея – свобода на движение, пътуване, споделяне на опит, разширяване на хоризонта, икономически просперитет, инвестиции – това е днес Европейският съюз. Чрез членството си в ЕС, България има шанс да доразвие националния си потенциал, да бъде отечеството, в което младите искат да живеят и да отглеждат децата си, отечеството на традиции и ценности. А нашата родина има едни от най-старите традиции, най-красивата природа

– Реални ли са опасенията за създаване на „Европа на две скорости“ и попадането на България във втората писта?

– Неведнъж съм казвал, че за нас е важно да класираме страната си не спрямо европейските си съседи, а спрямо европейското си развитие. Безспорен е фактът, че за последните 12 години България е в пъти по-добре от преди. И продължава да се развива в тази посока. Нека погледнем пред себе си преди да гледаме на запад – какво правим за благосъстоянието си, за околната среда, как възпитаваме децата си. Това чувство за „секънд хенд“ европейци идва от самите нас. Работата тръгва от народопсихологията. За последните две години от мандата си като евродепутат винаги съм бил изключително добре приет от всякакви националности. Навсякъде чувам похвали за управлението на страната ни, за опазването на външните граници на съюза, за справянето с мигрантската криза, за първото председателство на Съвета на ЕС – което се цитира и до ден днешен като пример.

– В последнит месеци се дискутира предложението за въвеждане на минимална европейска заплата за всяка от страните членки. Основният ви опонент – БСП вече я подкрепи. Каква е Вашата и на кандидатите от ГЕРБ позиция?

– Звучи прекрасно – минимална европейска заплата за всички, минимум 20 лева на час труд за българина! Не само БСП подкрепят това, всеки здравомислещ, амбициозен, нормален човек иска по-високи доходи, повече възможности, по-ниски данъци, по-добри условия. Но икономиката за съжаление не работи така и засега е напълно нормално, бюджетът на България да не може да заплаща такива минимални ставки, каквито има на немския пазар например. Бих казал, че е популистко, от гледна точка на партия столетница, преживяла не едно и две управления на страната, фалирала не веднъж или два пъти държавата, да подкрепя подобни идеи.

– Какво на практика означава да се отстоява националният интерес в Европейския парламент и възможно ли е той да влезе в противоречие с общоевропейските позиции по даден въпрос?

– Да се отстоява националния интерес значи да се следи прякото въздействие на европейското законодателство върху България и да се реагира навреме. Работим в зародиша на европейската политика и имаме възможността да гласуваме спрямо националната позиция на България, да преговаряме с докладчици, да бъдем такива, да събираме съмишленици и да показваме резултатност на избирателите. Разбира се, не просто е възможно но и се случва сравнително често някои текстове да противоречат на позицията на страната – затова имаме нужда от силен и обединен отбор, който има достатъчно ресурси да постигне целите си.  

– Може ли да посочите един или няколко приоритета, по които всички бг евродепутати, независимо, че са от различни политически семейства, трябва да работят заедно?

– Може би е интересен факт това, че преди всяка пленарна сесия в Европейския парламент се събираме на делегация с всички български представители в ЕП, където стиковаме позициите си и обсъждаме предстоящите важни за България тематики. Досега с колегите от България сме работили по не една или две каузи. На първо място – Шенген. Там има пълно единодушие сред всички, че приемането ни трябва да се случи незабавно и неотложно. Друга тема, по която работим усилено е пакетът Мобилност, където работата не е приключила и е жизнено важно да запазим единството си, за да постигнем успех.

Европейски избори 2019. Платена публикация. Купуването и продаването на гласове са престъпление