Топката е у вас, гербери

Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Както Мария Габриел спечели дебата срещу Елена Йончева, така и Борисов печели кампанията, сравнен с Нинова

Преди дни прочетох една интересна информация от Турция  – жители на Истанбул, очевидно привърженици на опозицията на Ердоган, масово отменяли почивките си, ако съвпадат с деня на новия вот за кмет на града, за да могат да гласуват.

След анулирането на редовните резултати, сега тези хора са още по-мотивирани да спечелят срещу кандидата на президента Бинали Йълдъръм.

Е, това наистина е пример за партийна и идейна лоялност. И си заслужава да помислите над нея.

В импровизираното си, както винаги, слово на основното мероприятие на ГЕРБ в „Арена „Армеец“ Борисов освен другите послания напомни, че има дълъг уикенд, понеделникът също е обявен за неучебен ден и това ще изкуши мнозина да пътуват.

А дали ще сварят и да отидат до урните? Затова призова: „Помолете се на хората да се върнат и да гласуват“.

И това не са празни и формални предизборни думи. Социолозите единодушно ще ви кажат, че профилът на избирателя на ГЕРБ са хора от по-големите градове и областните центрове, предимно със средно или висше образование, много често със свой бизнес и добро материално състояние в активна възраст.

Иначе казано – огромна част от тези, които могат да си позволят активна почивка и пътуване у нас и зад граница. Пенсионерският състав от избиратели на БСП ще си останат по селата и малките градчета.

При ниската избирателна активност резултатът от изборите се решава от твърдите ядра. При БСП и ГЕРБ те са почти изравнени и това прави всеки глас важен.

Като ръководство и партиен актив ГЕРБ си свършиха работата. Трябва да призная, че съм впечатлен от кампанията, която провеждат до момента и не съм изненадан от подхода на социалистите.

Те са пълна противоположност – позитивизъм срещу негативизъм, спокойствие срещу агресия, факти срещу откровени лъжи. И напълно безпристрастно мога да отчета, че както Мария Габриел спечели дебата срещу Елена Йончева, точно така и Борисов с изявите си по страната печели кампанията, сравнен с Нинова.

И тук няма да откриете признание, че Борисов прави предизборни обиколки. Това му е „основното агрегатно състояние“ като премиер. Той винаги през годините обикаля, инспектира, реже лентички, което често му е докарвало иронични критики.

Същото е и с Нинова, която като лидер на опозицията не спира и преди и сега да обикаля страната и да хули управляващите.

В този смисъл – и екипът на ГЕРБ и самият Борисов проведоха досега една много добра кампания. Те до голяма степен си свършиха работата. Остава обаче опасността членове и симпатизанти да отидат не точно за гъби, а да запрашат към Халкидики примерно. И да не се върнат навреме за изборите.

И още нещо – лидерът на ГЕРБ предупреди да се внимава за нов „Костинброд“ през последните дни – четвъртък и петък.

Може да е „Парен каша духа“, но тук съм изкушен да припомня един свой коментар от преди 3 месеца. Казва се „Избори идат и нов Костинброд с тях“. Припомням го не за да се соча с пръст, а защото очевидно не само аз съм имал основания за подобни опасения.

Това също е сигнал към избирателя. Ако някой си позволи подобна провокация доколко членовете или симпатизантите на ГЕРБ ще се подадат на нея и доколко ще позволят да повлияе на резултата? Защото според оценки на социолозите заради аферата „Костинброд“ отново през май, но през 2013 година, ГЕРБ загубиха между 4 и 5 процента, а всички ние – година и половина.

Та ето защо казвам: Топката е у вас, гербери. Ако е прав Борисов /а той има неоспорим нюх за настроенията на хората/ че „Изядохме си шамарите, партията си взе поуките, вдигна се…“ работата е почти свършена.

Остава да се вдигнете в неделя до урните.

Евгени Петров