Юлиан Попов: Гласувай без страх, избивай фалшивите новини!

Юлиян Попов
Юлиан Попов. Снимка от Фейсбук

Публикацията е от фейсбук профила на бившия министър Юлиан Попов по повод предстоящите на 26 май избори за членове на Европейския парламент

Останаха няколко дни до европейските избори. Искам да издигна два предизборни лозунга:

1. Гласувай без страх!

Не гласувай защото те е страх, че норвежците ще ти вземат децата, турците ще превземат Кърджали или Софийската аерогара, Юнкер ще махне Балканджи Йово от програмата или икономиката на България ще се разпадне. Няма нищо страшно. Единствената заплаха идва от бездействието и доверяването в тези, които плашат. Тази заплаха също не е драматична, но бавно разяжда шансовете ни за по-добър и почтен живот.

2. Избивай фалшивите новини!

Да, избивай ги. Тях и носителите им. Никой няма да те съди за това убийство, защото фалшивите новини и техните носители са виртуални. Проверявай кой е трол, не води никакви разговори с него, разобличавай го пред другите и го блокирай. Троловете се разпознават много лесно, те нямат лице, нямат лесно установима самоличност. Отнема 30 секунди.

И една предизборна молба към всичките ми четящи и мислещи приятели, непознати и неприятели (ако имам такива). Проверявайте фактите, четете, търсете източниците, разкривайте истината. Социалните медии ни даряват с невероятни възможности, без пари, без усилие. Най-малкото, което дължим – малко усилие по почистването им. Все едно вали сняг. Трябва да чистим пред входа. Всички, постоянно. Иначе много от нас ще си счупят главите и няма да мръднат от къщи.

Сподели. И успех на изборите и след това!