Четем „Монтен и опитът на скептицизма“

„Колкото повече знаеш, толкова повече поводи имаш да се съмняваш“, казва Мишел дьо Монтен преди повече от 400 години и около това си верую изгражда цялата си философия, а именно – философията на скептицизма и съмнението.

Роден през 1533 г., той има щастието да живее в заможно семейство и да има достъп до много книги и източници на знание. Без съмнение, размирното време, в което живее оказва дълбоко влияние върху вижданията му за света, като изгражда своите постулати около мъдростта и нейната хрисимост, подчертавайки, че умните хора не се нуждаят от агресия и показност, а от смиреност и размишления.

Повече за неговите философски търсения и постулати може да прочетете в незаменимия и полезен том „Монтен и опитът на скептицизма“ от авторката София Петрова, който ще излезе съвсем скоро на българския пазар с логото на издателство „Милениум“. Книгата е четиринайсето издание от поредицата „Философия за всеки“, която цели да представи големите философи по кратък и увлекателен начин, и включва 44 истории и 190 цитата от негови произведения, които ще ви дадат добра посока за размисъл.

В рамките на своя живот Мишел дьо Монтен получава по-голямо признание в качеството си на юрист и държавник, отколкото на философ. Обществената му кариера го съпътства през по-голямата част от живота му въпреки неговото нежелание да се занимава с политика, от която се оттегля едва след кончината на баща си.

Негова страст се оказват писането и разсъждението. Водейки бележки върху конкретни книги, които изучава, Монтен изобретява жанра есе. Неговите читателски отметки, коментари и допълнения се превръщат в първите философски есета, издадени в книгата му „Опити“. Този труд шокира съвременниците му с нетипичния и невиждан дотогава стил, но постулатите, оказани в нея са толкова мощни и универсални, че от четири столетия насам е настолна книга на големи мислители и на милиони читатели от цял свят.

По-долу четете избрани цитати от Монтен

Ако ни забраните нещо, ни карате да мислим за него.

Бил е несъмнено умен човек онзи, който е казал, че щастливото съпружество е възможно само между сляпа жена и глух мъж.

Големите умове обичат краткостта!

Да се прегъват и свиват могат само коленете ми, но не и разумът ми.

Любовта е вредна само за глупците.

Невежеството е най-меката възглавница, на която човек може да облегне главата си.

Само глупаците могат да бъдат непоколебими в своята увереност.

Този, който налага тезата си чрез шум и команди, показва, че има слаб разум.

Учеността като такава сама по себе си е нещо безлично… По-вярно е да се каже, че тя е нещо ценно само за този, който умее да се ползва от нея.

Човек за човека е или бог, или вълк.

Монтен и опитът на скептицизма
Автор: София Петрова
Категория: Философия
Оформление: Николай Киров
Меки корици
Формат: 13х20
Страници: 160
Година: 2019
ISBN: 978-954-515-482-9
Цена: 8.00 лв.
Излиза на: 22 май
Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.