Ивелина Василева пред Вевести: Ще бъда гласът за околната среда на България в Брюксел

Ивелина Василева

Ограничаване на замърсяването с пластмаси е световен проблем и предлагам няколко малки стъпки за български принос в решаването му, казва кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Ивелина Василева в интервю специално за Вевести.бг

 

Ако бъдете избрана за евродепутат, какви ще бъдат вашите ангажименти, какви идеи?

Целият ми професионален път в политиката е обвързан с опазването на околната среда – така ще е и в бъдеще. Работих за изграждането на пречиствателни станции и съоръжения за преработка на отпадъците за чиста и здравословна околна среда, за строг контрол и прилагане на правилата за чист въздух и чисти води. Като човек от Бургас аз не само професионално, но и емоционално съм обвързана с морето. Затова е естествено, че опазването му и ограничаването на замърсяването с пластмаси е моя кауза, за която чувствам подкрепа не само на моите съграждани, а и на хора от други региони на страната. Защото всички обичаме Черно море и трябва да убедим Брюксел, че то е европейско море. И е нужна дългосрочна стратегия за развитие на региона. Ангажирам се с изработването и приемането й.

Замърсяването с пластмаси е световен, не европейски проблем. И са нужни всекидневни усилия на всички нас, за да спрем този процес, който застрашава природата. Първата стъпка е направена – има приети регламенти, закони. Сега следва тези правила да бъдат припознати и всички ние да ги спазваме във всекидневието си. Зная, че за хората директивите звучат отвлечено, затова ще ги преведа на разбираем език – най-лесно е да се опитаме в бита си да ограничим използването на пластмасовите прибори и найлоновите торбички. За да има по-голяма чуваемост по тези въпроси е нужен личният пример и затова благодаря на прекрасната Мария Илиева за подкрепата. С нея заснехме видеоклип „Яко е да си еко“, който е достигнал до хиляди потребители на социалните мрежи. Ще съм истински щастлива, ако посланието успее не просто да достигне до максимален брой хора, но и да промени живота им. Защото това е целта му.

Какви каузи ще защитавате?

Една от моите каузи е да се създаде европейски сертификат „Зона, свободна от пластмаса“. Идета е той да се превърне в своеобразен престижен етикет за заведения, плажове, администрации. И ще видите – потребителите сами ще започнат да го търсят. Защото той ще им предлага увереността, че избирайки да почиват, да хапнат или просто да пият кафе в зона без пластмаса, вече са направили своята малка крачка в решението на този световен проблем. Ще дадем на хората шанс да се чувстват съпричастни към нещо голямо, каквото е световната кампания за ограничаване употребата на пластмаси.

Втората топтема, за чието реализиране ще работя, е в родния ми Бургас да бъде открита Европейска лаборатория за контрол на съдържанието на пластмаси и микропластмаси в морските води и техните обитатели. Заради замърсяването на водните басейни с пластмасови отпадъции, микрочастици от тях попадат в рибата. Морските продукти са традиционни за българската трапеза. Дали обаче храната, която приготвяме, не съдържа микропластмаси? Затова е важно да съберем информация, която при нужда да ни послужи за последващи мерки.

Т.е. Вие ще сте „зеленият“ глас на България в Брюксел?

Ще защитавам разумни и добре балансирани позиции за околната среда без изпадане в крайности. Защото опазването на природата не означава нейната консервация и спиране на всички човешки дейности. Развитието и грижата за околната среда могат да вървят ръка за ръка. Просто трябва да се спазват заложените правила и екологични стандарти и контролът да бъде стриктен и ефективен.

Реална заплаха за бъдещето на ЕС ли е надигащата се в Европа национално-популистична вълна и нейното бъдещо представителство в Европарламента?

Знаете ли, на този въпрос мога да ви отговоря като политик. Но предпочитам да отговоря като гражданин на Обединена Европа – ЕС е най-доброто място за живеене и от всеки един от нас зависи да поддържаме общия ни дом. Силата на големите проевропейски партии е в умението да усещат настроенията и да взимат мерки. Сигурна съм, че изборите ще затвърдят водещата роля на десницата. Настроенията на избирателите не трябва да се приемат като заплаха. А като индикация за очаквани промени в една или друга посока. В крайна сметка популизмът не може да предложи нищо конструктивно. Той е само предизборно оръжие. Докато хората имат нужда от действия и решения.

Много се говори за избор – Европа на нациите или Европа на отечествата. Какъв е изборът на ГЕРБ и доколко тези две „алтернативи“ могат да бъдат обединени безконфликтно?

Мисля, че за по-добър и по-сигурен живот на всички европейци, имаме нужда от силна обединена Европа, която в същото време да отчита националните специфики и позиции.

По някои теми, като например сигурност и отбрана, е необходимо механизмите да бъдат общи. Но по другите теми всяка една държава трябва да има своя глас и да бъде поставена наравно с останалите.

Реални ли са опасенията за създаване на „Европа на 2 скорости“ и попадането на България във втората писта?

Аз съм противник на каквато и да било идея за втора скорост, втора ръка държави, втора ръка хора и различни стандарти и винаги ще отстоявам това.

Можете ли да посочите един или няколко приоритета, по които всички български евродепутати, независимо, че са от различни политически семейства, трябва да работят заедно?

В края на предходния Европарламент вече беше даден такъв пример с отпора срещу мерките в пакета „Макрон“. Мисля, че екологията категорично е кауза, която не познава партийни и държавни граници. Има български теми като опазване на Черно море, борба със замърсяванията с пластмаси или мерки за повишаване чистотата на въздуха, които е редно да обединят всичките 17 евродепутати от България. И аз с колегите от ГЕРБ и СДС упорито ще работим за това.

Европейски избори 2019. Платена публикация. Купуването и продаването на гласове са престъпление