Борисов: Нямам втора къща в Банкя, в Барселона съм ходил веднъж, когато бях кмет (допълнена)

Това е имотът, в който съм се родил, в който живея и в който ще умра. Няма нова къща, а в моя парцел съм си построил на ъгъла на доварна пристройка. Децата живеят в къщата, а аз съм самостоятелен човек. Имам нужда от място, на което да се срещам с хора. Всичко е документирано, има платени данъци, всичко е според закона. Не е декларирано, защото се намира в същия имот. Аз съм се родил на тая ливада. Когато ние дойдохме в Банкя, там нямаше нито една къща.

Така премиерът Бойко Борисов коментира твърденията на БСП, че има недеклариран имот в Банкя. Той бе гост на Нова телевизия заедно с водача на евролистата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел. Той обясни, че въпросната постройка е пристройка и представлява една стая. Всички данъци за нея били платени.

Борисов отрече да е помагал на братовчед си да направи заменка. „Човекът, който спря заменките в София, се казва Бойко Борисов“, категоричен бе той.

Даде за пример, че през годините му е приписван имот в Лос Анджелис. Дъщеря ми бе бременна в 8 месец, а написаха лъжата, че е карала „Бугати“ с 300 км/ч“, обясни поредната фалшива новина Борисов. Припомни, че му е бил преписван и остров в Гърция. Относно това дали има къща в Барселона, премиерът заяви, че е ходил в този град само веднъж по времето, когато бил кмет.

На традиционните блиц въпроси в началото на интервюто премиерът заяви, че най-доброто място за живеене е Европа, а за свой любим политик, извън неговата партия, неочаквано посочи водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазки. За свой порок пък Борисов посочи тютюнопушенето, а на въпроса кой е негов най-добър приятел, отговори: „Нямам!”.

„Срамувам се с това, което стана през последните месеци. Тежко ни урониха престижа. Извадили сме си поуките“, заяви Борисов по повод да имотните скандали, разразили се през последните месеци и довели до няколко оставки в редиците на управляващите. „Не съм знаел. Никога не съм ходил на гости на тези хора“, каза още Борисов.

„Парите никога не стигат в цял свят”, каза премиерът, запитан за това колко трябва да е минималната работна заплата. „Давахме за пример Франция, а жълтите жилетки протестират”, добави той.

Във връзка с политическата съдба на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, чието има също се замеси в „Апартаментгейт“, Борисов коментира: „Аз го изтеглих назад, за да може той да усети, че е сгрешил. Фразата, която изтърва, „мен няма кой да ме накаже”, вбеси хората”.

Според Борисов във всяка една сфера държавата е по-добре от времето на управлението на Станишев.

„По време на управлението на БСП Европейската комисия спря „Южен поток“ за съмнения в злоупотреби в обществената поръчка. Ние си говорим за навеса в Банкя“, ядоса се лидерът на ГЕРБ заради медийните публикации от последните дни.

Като постижение в управлението на ГЕРБ Борисов посочи ръстът на средната работна заплата за страната и заяви: „Когато БСП управлява, бюджетите са дефицит. Нашите бюджети са на излишък“. Според него като заслуга на сегашното правителство може да се посочи увеличението на заплатите на военните, учителите и надзирателите в затворите, както и завишените средства в бюджета, предназначени за хората с увреждания, както и за образование.

Борисов посочи още, че за него най-важно за европейските избори е страната ни да изпрати там най-добрите хора, които да могат да защитават нейните интереси.

Според него, ако партията получи слаб резултат на предстоящия евровот, вината ще е предимно негова, защото е неин лидер.

Във връзка с предстоящия избор на нов главен прокурор, чийто мандат вече изтича, лидерът на ГЕРБ коментира: „БСП винаги са избирали главния прокурор. Аз не съм избирал никой. БСП прокурорът ги брани през цялото време“.

Борисов определи още като „исторически ден“ началото на строежа на газовия интерконектор с Гърция, за чиято първа копка вчера у нас дойде и гръцкият премиер Алексис Ципрас, защото с него се дава възможност за истинска диверсификация. На въпроса обаче защо гръцката икономика реализира много по-голям брутен вътрешен продукт от България, въпреки че допреди няколко години страната се намираше в тежка криза, Борисов отговори шеговито: „Гръцката икономика не е имала комунизъм. Гръцката икономика не е правила Кремиковци, Цанков камък“.