ГЕРБ поведе на БСП с 4.5 процента

Графика от бТВ

ГЕРБ води с 4.5 процента пред БСП. Това сочат данните от последното проучване на социологическа агенция „Алфа Рисърч“, които бяха представени тази сутрин по бТВ.

За ГЕРБ биха гласували 31.1 на сто от избирателите. БСП има подкрепата на 26.6 на сто. Такава сериозна разлика социолозите не са отчитали от месец и тя е извън статистическата грешка от около 2.5 на сто.

На трето място е ДПС с 13.9 на сто електорална подкрепа. ВМРО-БНД получава симпатията на 6 на сто от избирателите. ВОЛА има 4.9 на сто подкрепа.

”Една от тенденциите, които отчитаме, е леко разбуждане за европейските избори. Очакваме до урните да отидат около 35-36%, или около 2 млн. и 100 хиляди души”, обяви социологът Геновева Петрова от агенцията пред БТВ.

„Скандалите в страната и цялостното разочарование на хората в политиката, както по-ниският интерес към случващото се в Европа, повишават тежестта на последните дни от кампанията“, добави тя.

За ДПС биха гласували 13.9 на сто от решилите да гласуват, а за ВМРО – 6 процента.

Така четири формации – ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО, ще изпратят свои представители в ЕП, прескачайки избирателната бариера от 5.88%, а още две – „Воля“ и „Демократична България“, са близо до прага за излъчване на евродепутати.