Борисов даде начало на проект за модернизация на пътя I-8 Калотина – Софийски околовръстен път

Премиерът Бойко Борисов даде начало на проект за модернизация на пътя I-8 Калотина – Софийски околовръстен път, предаде Агенция „Фокус“. 

Отсечката е част от новата автомагистрала „Европа“, която свързва София с гранично-пропускателния пункт на сръбската граница при Калотина, а от там с Ниш и Белград. Първият етап от реконструкцията включва 17-километров участък от Драгоман до Сливница.

Πът I-8 e чacт oт ocнoвнaтa тpaнceвpoпeйcĸa тpaнcпopтнa мpeжa. Tpaceтo e пo нaпpaвлeниeтo Лoндoн – Бyдaпeщa – Бeлгpaд – Coфия – Πлoвдив – Иcтaнбyл – Kaлĸyтa и e нaй-ĸpaтĸият път, cвъpзвaщ Зaпaднa Eвpoпa c Близĸия и Cpeдния Изтoĸ. Учacтъĸът ГKΠΠ „Kaлoтинa” – Coфия ocигypявa вpъзĸa ĸъм тpaнceвpoпeйcĸи ĸopидop Opиeнт – Изтoчнo Cpeдизeмнoмopcĸи.

На 22 май правителството прие промени, с които възлага на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да изпълнява функциите по техническо наблюдение и финансов контрол, както и да осигурява необходимите средства за национално съфинансиране за пътни проекти с бенефициент Агенция „Пътна инфраструктура“, финансирани по Механизма за свързване с Европа. Агенция „Пътна инфраструктура“ е бенефициент по проект за модернизация по път Калотина –Софийски околовръстен път, финансиран по Механизма за свързване на Европа, на стойност 162 млн. лв. До момента дейностите по одобрение на кандидатстването, последващия контрол и осигуряването на националното съфинансиране на проектите по Механизма, се осъществяваха от министъра на транспорта.