Евроизборите започнаха в Холандия и Великобритания

Изборите за европарламент започнаха официално с отварянето на изборните секции в Холандия и Великобритания, предадоха световните агенции.

Преди пет години избирателната активност на евровота в Холандия беше 37,7 процента, което е по-ниско от другите избори, провеждани в страната. 16 партии сега се борят за 26 евромандата.

Вотът в Холандия се следи с внимание в Европа, защото очакваният подем на популистите на тези евроизбори може да започне именно от тази страна, в която една евроскептична, антиимигрантска и климатоскептична партия е начело на допитванията. Това е именно Форум за демокрация, появила се на политическата сцена в Холандия през 2016 г. На парламентарните избори през 2017 г. тя получи две места в 150-местния парламент. Но на местните избори през март, тя успя да излезе на водеща позиция и дори да изпревари умерената управляваща Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте. Лидер на Форум за демокрация е Тиери Боде.

Във Великобритания изборните секции бяха отворени в 6 ч. по Гринуич.

Британците днес заедно с холандците са първите от общо 28 страни членки на ЕС, които избират евродепутати. До изборите във Великобритания се стигна, след като страната не успя да излезе от ЕС на предвидената дата 29 май. Сега е планирана нова дата – 31 октомври. Британците трябва да изберат 73 представители в Европейския парламент.

Вотът във Великобритания се провежда на фона на политическа криза и на информации, че Тереза Мей може да подаде оставка утре, а днес да има още оставки на членове на нейното правителство. Кризата е породена от подхода на Мей за Брекзит, който не се одобрява от някои нейни съпартийци и министри.

От БТА