Еврокомисията отчете вълна от дезинформация преди изборите

Сградата на Европейската комисия в Брюксел. Снимка: pixabay.com

Европейската комисия съобщи, че наблюдава повишение на случаите на дезинформация в навечерието на изборите за евродепутати. Броят на тези случаи е повече от обичайния, уточни говорител на комисията, цитиран от БТА.

Засичаме вълна от дезинформация и реч на омразата срещу Европа. Не се заблуждаваме, че този въпрос може да намери решение в Брюксел, но правим всичко възможно да преборим лъжите, доколкото можем. Често се чувстваме самотни в това усилие, необходим е съюз между правителства, неправителствени организации, синдикати, социални мрежи, посочи говорителят.

Като институция имаме задължението да опровергаем разпространяваната дезинформация, макар да не участваме в кампанията за изборите, добави той по повод гласуването днес във Великобритания.

По неговите думи комисията е готова да провери сигнали на британски избиратели, ако са били затруднени да гласуват днес. Говорителят уточни, че ако получи жалби, ЕК ще се свърже с подателите, но отбеляза, че е работа на местните власти да предприемат необходимите мерки.

Попитан как очакваната оставка на британския премиер Тереза Мей би се отразила на преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС, говорителят заяви, че ЕК винаги е готова за разговор с британския министър-председател. Той отново потвърди, че постигнатото споразумение с Лондон няма да бъде предоговаряно, но Европейският съвет вече е разрешил преразглеждане на изявлението, очертаващо намеренията за бъдещите отношения ЕС – Великобритания.