Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле: Честит празник и да живее България

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Честит празник и да живее България. Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле по време на тържественото отбелязването на 24 май пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, предаде „Фокус“.

Тя посочи, че за нея е голяма чест като представител на ЮНЕСКО да споделя светлия празник 24 май. Азуле обърна внимание на нематериалните аспекти на езика. „Езикът е първата среда, в която сме приети. Той е това, чрез което едно дете възприема историята, чрез което едно дете наследява предците си. Езикът е нишката на нашето човечество. Това, чрез което човешкото същество предава, получава и това посредством, което има и съществува история“, допълни тя.

„ЮНЕСКО се основава на абсолютното убеждение, че именно богатството на характерните особености на всяко общество позволява да се изкове всеобщото, че служим толкова на голямото човешко семейство, колкото опазваме многообразието на изражението му и по-специално на неговите езици“, каза още генералният директор на ЮНЕСКО. „Именно поради това ние защитаваме културното наследство и езиковото многообразие, нематериалното наследство като песните, ценностите, така че да живеем в многообразието“, допълни Азуле.

„Да се насърчава езиковото многообразие означава да се направи така, че езиците да се превърнат в мостове между индивидите“, коментира Азуле.